Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Politika, Redakce, Společnost

Uprchlíky dovezou italské lodě do Valencie. Humanitární organizace protestují

Loď Aquarius zachraňuje uprchlíky; ilustrační foto  • Autor: REUTERS
Loď Aquarius zachraňuje uprchlíky; ilustrační foto • Autor: REUTERS

UPDATE: V úterý ráno dostala loď Aquarius instrukce k přeložení 400 uprchlíků na plavidla italského námořnictva, které se následně – stejně jako Aquarius sám  - vydají ke španělské Valencii. To vše i přes protesty humanitárních organizací, které upozorňují na to, že lidé na lodi potřebují okamžitou lékařskou péči a Španělsko je vzdáleno několik dní plavby. Bezpečnost lidí na palubě by podle Lékařů bez hranic měla mít přednost před politickými zájmy.

Loď Aquarius patřící humanitárním organizacím SOS Méditerrannée a Lékaři bez hranic s 629 uprchlíky na palubě – z toho 123 jsou nezletilé děti bez doprovodu – je od nedělního večera uvězněna na moři. Krize začala ve chvíli, kdy Matteo Salvini, nový italský ministr vnitra a lídr extremistické strany Liga, prohlásil, že Itálie zavírá své přístavy. Nyní se zdá, že Aquarius bude moci přistát ve španělské Valencii.

„Malta odmítá každého. Francie vrací lidi na hranicích. Španělsko brání své hranice zbraněmi. Zkrátka celá Evropa si dělá, jak se jí zachce. Ode dneška také Itálie začne říkat NE obchodu s lidmi, NE byznysu ilegální imigrace,“ napsal Salvini na svém Facebooku v neděli večer a zároveň rozjel mediální kampaň s hashtagem #chiudiamoiporti (zavíráme přístavy).

Da oggi anche l’Italia comincia a dire NO al traffico di esseri umani, NO al business dell’immigrazione clandestina. Il mio obiettivo è garantire una vita serena a questi ragazzi in Africa e ai nostri figli in Italia. pic.twitter.com/3nLN7d4khC— Matteo Salvini (@matteosalvinimi)

Da oggi anche l’Italia comincia a dire NO al traffico di esseri umani, NO al business dell’immigrazione clandestina. Il mio obiettivo è garantire una vita serena a questi ragazzi in Africa e ai nostri figli in Italia. pic.twitter.com/3nLN7d4khC

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) June 10, 2018
2018

Podle Salviniho loď by měla přistát v přístavu hlavního města Malty, Vallettě. Malta však prohlásila, že není v této záležitosti kompetentní a loď odmítla přijmout. Maltské ministerstvo vnitra dodalo, že toto jednání je v souladu s mezinárodním právem.

Proti Salvinimu se postavila řada představitelů měst na jihu Itálie. Ti prohlásili, že jeho příkaz neposkytnout přístav lodi s migranty neuposlechnou. „My jsme vždy vítali lodě, které zachraňují životy na moři. Teď nepřestaneme,“ řekl podle britského deníku The Guardian Leoluca Orlando, starosta Palerma. „Salvini porušuje mezinárodní právo. Znovu potvrdil, že máme extrémní, krajně pravicovou vládu.“

Podle zástupce Lékařů bez hranic však jejich vyjádření nemá žádný praktický efekt, jelikož k zakotvení je potřeba také povolení italské pobřežní hlídky - a ta je pod kontrolou vlády. Aquarius tak zůstal uvězněn na otevřeném moři mezi Maltou a Itálií. Lékaři bez hranic na svém Twitteru informovali, že situace 629 lidí na palubě je zatím stabilní, ale jejich další pobyt na moři zvyšuje rizika zejména pro sedm těhotných žen a 15 pacientů s vážnými popáleninami.

V pondělí odpoledne vydal tiskové prohlášení nový španělský premiér Pedro Sánchez: oznámil, že Španělsko migranty na palubě Aquaria přijme a že již vydal povolení k přistání v přístavu ve Valencii. Prohlášení následovalo krátce poté, co Evropská komise i Úřad OSN pro uprchlíky vyzvali k urychlenému přijetí lodi do bezpečí přístavu.

Tato krize může být jen počátkem rozsáhlejších mezinárodních problémů, pokud Itálie bude nadále odmítat záchranné lodě provozované evropskými humanitárními organizacemi. Již v pondělí ráno Salvini na sociálních sítích varoval, že nenechá v Itálii přistát ani loď Sea Watch 3 obsluhovanou německými dobrovolníky, která se momentálně nachází u Libye.

Další stovky migrantů byly mezitím v neděli zachráněny italskou pobřežní hlídkou. Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Flavio di Giacomo pro CNN řekl, že si nemyslí, že by Itálie mohla odmítnout právo bezpečného přístavu své vlastní pobřežní hlídce. Salvini je nicméně odhodlán splnit sliby své populistické vlády a zabránit dalšímu přílivu migrantů do Itálie.

Survivors from this critical rescue over the weekend are currently onboard #Aquarius. They urgently need a safe place to disembark. pic.twitter.com/OMqRBpUoLh— MSF Sea (@MSF_Sea)

Survivors from this critical rescue over the weekend are currently onboard #Aquarius. They urgently need a safe place to disembark. pic.twitter.com/OMqRBpUoLh

— MSF Sea (@MSF_Sea) June 11, 2018
2018

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].