Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Praha naváže sesterskou spolupráci s Tchaj-pejí a dostane luskouna

Zdeněk Hřib • Autor: Milan Jaroš
Zdeněk Hřib • Autor: Milan Jaroš

Praha rozhodla, že naváže ekonomickou, obchodní i kulturní spolupráci s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pejí. Záměr sesterské smlouvy už schválilo pražské zastupitelstvo. O podpis smlouvy usiloval primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a podpořili ho zastupitelé Prahy sobě i Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Spolupráce by podle Hřiba měla proběhnout v několika oblastech. „Jde o chytrá řešení v oblasti zdravotnictví, vzdělávání nebo dopravy, také o poskytování stipendií na studium čínštiny a spolupráci se zoo. Očekáváme příchod luskouna. To bude první formální krok,” dodal Hřib. Praha na podzim rozhodla o ukončení sesterské smlouvy s Pekingem - chtěla vyškrtnout bod, že uznává politiku jedné Číny, a to se Číňanům nelíbilo. Smlouva byla uzavřena v minulém volebním období za primátorky za ANO Adriany Krnáčové. I tehdy byla součástí spolupráce se zoo. Praha usilovala o pandu, to se však nakonec nepodařilo.

Uzavření nové sesterské smlouvy může vzbuzovat vášně, protože Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. „Jedná se o obecný, apolitický text o spolupráci měst v oblastech ekonomické a obchodní kooperace, vědy a technologií, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších,” vysvětlil Hřib na tiskové konferenci s tím, že podpis smlouvy neohrozí partnerské smlouvy s čínskými městy, které již nyní Praha má.

Při kyberútoku na benešovskou nemocnici mohlo jít o výkupné

Hackerství, ilustrační foto • Autor: Thinkstock
Hackerství, ilustrační foto • Autor: Thinkstock

Ve středu ráno se benešovská nemocnice stala obětí hackerského útoku, jehož následky se dosud nepodařilo odstranit. Provoz zdravotnického zařízení ochromil počítačový kryptovirus v noci na středu, napadl nemocniční počítačový systém, a tím i nemocniční přístroje. Nemocnice proto musela zrušit všechny plánované operace. Po útoku počítačovým virem je v nemocnici stále omezený provoz a pracuje se na nápravě. V nemocnici jsou i ve čtvrtek už od rána policisté i čtyřčlenný tým odborníků z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Ředitel NÚKIB Dušan Navrátil uvedl, že vir, který systém napadl, je skutečně ransomware. „To je software, který zašifrovává data a očekává výkupné. My jsme identifikovali ten typ ransomwaru a varovali subjekty kritické informační infrastruktury. Také jsme tuto informaci předali ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl pro Radiožurnál. S největší pravděpodobností jde o vyděračský útok, nicméně oficiální potvrzení tohoto scénáře zatím neexistuje. V takových případech pak napadené instituci přijde zpráva s tím, že útočníci za určitý obnos data odšifrují. Benešovský systém se mezitím pomalu obnovuje, nicméně incident podle expertů nepůjde vyřešit za hodiny ani dny. Právě NÚKIB by mohl být tím, kdo následně rozhodne o obnovení celého chodu nemocničního systému. Případ vyšetřuje i policie jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Izraelci půjdou 2. března k dalším parlamentním volbám

Benjamin Netanjahu slaví po minulých volbách - předčasně, jak se ukázalo • Autor: AP/ČTK
Benjamin Netanjahu slaví po minulých volbách - předčasně, jak se ukázalo • Autor: AP/ČTK

Izraelským poslancům se v noci na čtvrtek ve stanoveném termínu nepodařilo najít příštího premiéra. Po vypršení lhůty byl parlament automaticky rozpuštěn, mimořádné volby, od letošního dubna už třetí, se tak budou konat v březnu 2020. Po zdlouhavé debatě poslanci stanovili termín voleb na 2. března. Zázrak očekávaný mnoha Izraelci se nekonal, komentovala agentura AFP neúspěšné hledání příštího ministerského předsedy. „Tlačí nás do nových voleb a jediné, co můžeme dělat, je vyhrát, a přesně to uděláme,“ prohlásil po vypršení lhůty premiér Benjamin Netanjahu.

Ten zůstane ve funkci jako úřadující předseda izraelské vlády až do voleb. Jeho mandát může podle agentury Reuters březnový termín výrazně přesáhnout, pokud sestavování nové vlády narazí na podobné problémy jako nyní. O sestavení vládní koalice se marně pokoušel Netanjahu za stranu Likud i vůdce nyní nejsilnější strany Modrá a bílá Benny Ganc. Kromě toho se snažili dohodnout se spolu na vládě národní jednoty. Situaci ale komplikoval fakt, že Netanjahu čelí obvinění ve třech korupčních kauzách. Zatím neřekl, zda bude usilovat o imunitu. Minulé volby se konaly 9. dubna a 17. září a ani po jedněch z nich se nepodařilo vůdcům nejsilnějších stran sestavit vládní koalici s většinovou podporou ve 120členném parlamentu. Podle nejčerstvějších průzkumů by se v případě, že by se volby konaly nyní, situace v Knesetu příliš nezměnila - Modrá a bílá by získala 35 křesel a Likud 33.

Rusko v odvetě vypovědělo dva německé diplomaty

Známí Zelimchana Changošviliho v parku, kde byl zavražděn • Autor: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA / Profim
Známí Zelimchana Changošviliho v parku, kde byl zavražděn • Autor: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA / Profim

Ruská federace vypověděla dva pracovníky německého velvyslanectví v zemi. Krok přišel krátce poté, co Berlín kvůli srpnové vraždy Gruzínce Zelimchana Changošviliho vyhostil dvojici ruských diplomatů. Čtyřicetiletý muž, který podle dřívějších informací v minulosti bojoval proti Rusům v Čečensku, byl zastřelen letos v srpnu v Berlíně z bezprostřední blízkosti do hlavy. Podezřelým z vraždy je Rus, který byl po činu německou policií zatčen a který měl u sebe falešné doklady. Magazín Der Spiegel už v srpnu uvedl, že číslo pasu ukazuje na napojení na ruskou vojenskou tajnou službu GRU. Německo vypovězení dvou ruských diplomatů zdůvodnilo nedostatečnou spoluprací ruské strany na vyšetřování vraždy; německá prokuratura prověřuje podezření, že za činem mohly stát ruské nebo čečenské služby či státní instituce. Ruská federace nicméně podíl na vraždě odmítá.

Odvetné vyhoštění se očekávalo. Ruský prezident Vladimir Putin po pondělním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkel  prohlásil, že nebylo správné vypovědět ruské diplomaty na základě podezření, když vyšetřování není uzavřeno. Na dotaz, zda Rusko na postup Berlína z minulého týdne odpoví stejně, odpověděl, že pravidlo takovéhoto recipročního přístupu existuje. Ruské ministerstvo zahraničí si také předvolalo německého velvyslance, kterému předalo formální protest proti vyhoštění ruských diplomatů - a oznámilo, že Moskva nyní považuje dva německé diplomaty za nežádoucí osoby. Německo nad vyhoštěním svých diplomatů vyslovilo politování.

Rozhodnou volby mladí Britové?

Autor: Getty Images
Autor: Getty Images

Ve Velké Británii se ve čtvrtek konají parlamentní volby, jejichž výsledek bude rozhodující nejen pro ostrovní obyvatele. Výsledek totiž naznačí, zda se začátkem příštího roku vládě podaří dotáhnout odchod země z Evropské unie; k volbám proto upíná pozornost také unijní sedmadvacítka. Proti sobě stojí šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn a současný premiér Boris Johnson z Konzervativní strany, který slibuje uskutečnění brexitu do 31. ledna - k tomu však musí mít parlamentní většinu. Pro premiéra je dotažení brexitu téměř jediným bodem volebního programu.

Aby Johnson dostal brexitový plán přes Dolní sněmovnu, potřebuje získat většinu 326 mandátů z celkových 650. Jeho šance nejsou malé, nicméně průzkumy zmiňují, že po čtyřech letech debat o brexitu a ochromeného Spojeného království řada voličů zůstávala do poslední chvíle nerozhodnutá. Výsledek konzervativců by mohli ohrozit zejména mladí voliči, kterých se podle britských médií chystá k volbám více než posledně. Před dvěma a půl lety takto pomohly hlasy mladých Britů labouristům, aby ve volbách připravili vládnoucí Konzervativní stranu tehdejší premiérky Theresy May o parlamentní většinu. Volební místnosti se otevřely úderem sedmé hodiny ranní (8.00 SEČ). Předběžné výsledky má veřejnoprávní BBC zveřejnit krátce po ukončení hlasování v deset večer britského času (23.00 SEČ).

Češi budou o Vánocích víc utrácet

Výdaje Čechů na dárky a další vánoční nákupy neustále rostou. Celková částka, kterou v průměru za letošní Vánoce plánují utratit, činí 12 297 korun. To je o 1310 Kč více než loni. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit. Zatímco v roce 2016 činila průměrná útrata za dárky 4500 korun, v loňském roce přesáhla 6000 Kč. Letos vyšplhala o další tisícovku na 7046 korun. „Výdaje Čechů na vánoční dárky od roku 2016 vzrostly o 55 procent. Vypovídá to o jejich neustále se zvyšující životní úrovni, přetrvávajícím optimismu a ochotě utrácet,“ uvedl generální ředitel Profi Creditu Pavel Klema.

Osm z deseti Čechů uvedlo, že se chystá svým blízkým koupit více než jeden dárek. Obdarovaní se mohou letos pod stromečkem nejvíce těšit na kosmetiku, kterou jim plánuje koupit 49 procent dotázaných. Druhým nejčastěji plánovaným dárkem je oblečení (42 procent) a třetím jsou knihy (26 procent). Rostoucí oblibě se těší dárkové poukázky (17 procent). Klenoty, hodinky a jiné luxusní doplňky jsou spíše vzácností (pět procent). Češi o Vánocích nakupují také speciální potraviny. V průměru za ně utratí 2420 korun. Druhou nejčastější položkou na vánočním seznamu je alkohol, který nakupuje 83 procent dotázaných a v průměru za něj vydají 675 korun. Dvanáct procent respondentů uvedlo, že o svátcích propijí až 3000 korun.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].