0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda23. 9. 20236 minut

Česi vs. Orbán…

Zvedli, ale nemistrovali. (Viktor Orbán) • Autor: Milan Jaroš

Vrcholní maďarští představitelé stupňují tlak na Švédsko a komplikují jeho brzký vstup do Severoatlantické aliance. Poté co Orbánův ministr zahraničí Peter Szijjártó zkritizoval Stockholm za desetiminutové výukové video pro švédské školy, kde se kriticky mluví o problémech, jimž čelí maďarská demokracie, vyrazil před pár dny do útoku jeho stranický kolega, předseda parlamentu László Kövér.

Lídr poslanců prohlásil, že Maďarsko nechce v NATO takového spojence, jako je Švédsko, a dal to do souvislosti se zmíněným krátkým filmem. Jsou to maďarští poslanci, kdo musí přijetí severské země schválit, ministr Szijjártó se na ně proto odvolal jako na nejvyšší autoritu. „Poslanci maďarského parlamentu byli zvoleni demokratickou cestou. A teď titíž poslanci vidí, že součástí švédských školních osnov se stávají lživé informace o tom, jak je demokracie v Maďarsku v rozkladu,“ sdělil ministr.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Orbánův poradce Balázs Orbán označil video za šokující. „Jak teď máme po takových urážkách přesvědčit naše poslance, aby souhlasili se švédským členstvím?“ řekl na okraj aliančních šancí Švédska. Fakticky v zemi ovšem nerozhodují poslanci, ale Orbánův silnější jmenovec, dlouholetý premiér Viktor Orbán. Ten ale vládne spíše tak, jak ukázalo švédské video: spoutal nezávislost soudů a škol, ovládl média a udržuje kleptokratický režim. Stav maďarské demokracie je kvůli tomu opakovaně kritizován evropskými institucemi i představiteli některých členských států EU a NATO, Švédsko tedy v tomhle ohledu nepředstavuje výjimku.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc