0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře29. 4. 20232 minuty

Pomník víře v lepší časy

Každý dobrý nápad, jak bychom mohli naložit s naším veřejným prostorem, by se měl vyvažovat zlatem. Rozhodně to platí pro návrh historika Jindřicha Nuska přesunout na Mariánské náměstí před pražským magistrátem sochu Pražského studenta.

Pro neznalce reálií hlavního města: v roce 1847 vytvořil Josef Max sochu studenta, který dvě stě let předtím, v roce 1648, pomáhal na Karlově mostě čelit vpádu švédského vojska do centra města. Původně měla socha stát přímo na mostě. Jenže po jejím dokončení přišel Bachův absolutismus, hrdinný student s praporem v ruce by mohl na takhle viditelném místě nepříjemně připomínat potlačenou revoluci, takže v roce 1863 byla socha schována na dvůr Klementina, kde stojí dodnes a všimnou si jí leda tak návštěvníci Národní knihovny.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Když loni v březnu Rusko napadlo Ukrajinu, Jindřich Nusek navrhl, aby se Pražský student přemístil o pár desítek metrů dál na Mariánské náměstí. Jsou to mezi mnoha jinými právě studenti, kdo dnes znovu bojují za to, aby k nám nevpadla cizí armáda. Je úplně jedno, že to tentokrát nejsou Češi, ale Ukrajinci, a nebojují na Karlově mostě, ale pár set kilometrů dál na východ. „Maxova socha by na náměstí připomínala nejen studentské boje z let 1648 a 1848, ale i obecněji odhodlání mladých lidí postavit se jakémukoli agresorovi,“ stojí v rok starém návrhu přesunu Pražského studenta.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc