0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda15. 4. 20233 minuty

Za kulturou raději do Polska?

Představte si, že vlastníte malé nakladatelství. Že byste si jím vydělávali velké peníze, to jste nikdy neplánovali, na to je v Česku moc malý knižní trh. Knihy ale milujete, takže jste rok co rok čtenářům přinášeli pár nových titulů, které dělaly radost jim i vám. Na obživu vám to stačilo, něco se podařilo i ušetřit na náročnější knihy, na které by si jiný netroufl, a vás mohlo hřát, že tím přispíváte ke zvyšování všeobecného rozhledu. A pak přišlo jaro 2020.

Pandemie na spoustu měsíců zavřela knihkupectví v celé zemi. Než si lidé zvykli kupovat přes internet, moc jste toho neprodali a řadu plánovaných titulů jste raději odložili. Nějak jste to ale přežili, po dvou letech se vrátili k normálu a tu jste narazili na nedostatek papíru. Zase jste museli odkládat novinky, a když konečně opět bylo papíru dost, skoro dvojnásobně se zdražil. Vy jste dvakrát zdražit nemohli, pro zákazníky jsou ceny za knížky už tak na stropu, jak vyplývá z analýz. Distributorům marži sebrat nemůžete, autoři mají psaní už tak vesměs spíš jako koníček, takže na nich se ušetřit nedá. Nezbylo vám než zdražit jen mírně a šetřit na sobě. A když jste si i na tohle zvykli, objevil se nyní Zbyněk Stanjura s plánem zvednout vám u knížek sazbu DPH.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Z deseti procent se má zvednout na čtrnáct, což by bylo po Dánsku (to má jenom jednu sazbu DPH a literaturu dotuje jinak) nejvíc v celé EU. Vstupné na kulturu se má zvednout rovnou na 21 procent, ale zůstaňme teď u knih. Zatímco inflace se u nás pohybuje kolem 15 procent, knížky v průměru zdražily jen zhruba o čtyři procenta. Víc si prostě nakladatelé a knihkupci dovolit nemůžou, na rozdíl od benzinu, alkoholu a cigaret by se zákazníci většímu zdražení nepřizpůsobili a knihy by přestali kupovat.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc