Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Vůně slunečnic na Krásném ostrově

Reportáž z nejnebezpečnějšího místa na světě

Klid a mír. Ale na jak dlouho? (Tchaj-pej z nejvyššího mrakodrapu 101)
Klid a mír. Ale na jak dlouho? (Tchaj-pej z nejvyššího mrakodrapu 101)

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

V tchajpejském parku Daan, zelených plicích dvaapůlmilionového hlavního města Tchaj-wanu, je tak jako obvykle hodně rušno. Lidé tu běhají, házejí si létající talíře, cvičí taiči, piknikují. Ve vzduchu jsou cítit kvetoucí rododendrony a azalky a v korunách prastarých banyánů zpívají ptáci. Vládne tu klid a mír.

Podobná idyla je na Tchaj-wanu k vidění na každém rohu, jenže už brzy by také mohla vzít zasvé. Pevninská Čína totiž na konci března, zrovna když tu byl Respekt na reportážní cestě, znovu pohrozila, že Peking proti Formose – čili „Krásnému ostrovu“, jak mu kvůli jeho přírodním sceneriím přezdívali portugalští mořeplavci – připravuje válku. To z Tchaj-wanu, který Čína považuje za svoji vzbouřeneckou provincii a s jehož svobodou se nechce smířit, dělá vedle Ukrajiny aktuálně nejnebezpečnější místo na světě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].