Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Svatba v černém

Dneska to bude strašidelný příběh o černé nevěstě, děti. A taky o černé paní. A už nerušte a pěkně se bojte. Černá nevěsta si vyžádala, aby se na svou svatbu mohla obléknout celá do černého. A už v těch černých svatebních šatech kráčí k oltáři. A vy se, děti, ptáte proč.

Je to sériová vražedkyně? Ale ne. Je to takzvaná černá či morová svatba, které se pořádaly za časů morové epidemie? A to začasté na hřbitově s cílem získat od mrtvých přímluvu a zastavit šíření nemoci. Ne ne, nežijeme přece ve středověku. Je to svatba smutná nebo hororová? Pořád vedle jak ta jedle. Je to trend.

Že to není strašidelné? Je pravda, že jsou i strašnější trendy. Tohle vypadá spíš na vcelku neproblematické střídání módy. Bílé šaty se nosí údajně od svatby anglické královny Viktorie v roce 1840. Vdávala se v bílé saténové róbě zdobené krajkou z Devonu. Ne, děti, TikTok ještě úplně nebyl. A přesto se z toho stal globální trend a všichni přešli na bílou.

Takže černá je zase nějaká změna. Dále je černá fotogenická. Dále je docela slušivá a lichotí ženám víc než bílá. Též ta symbolika bílé barvy, nevinnost a poddajnost, se nějak vyčerpala. Dnešní nevěstinky zpravidla nedají svému muži své panenství ani mu nechtějí až do smrti sloužit. Chtějí být silné, elegantní, nedosažitelné – a to vyjadřuje černá.

A kromě toho je to praktické. A na to naše černá nevěsta slyší. Ví, že se každé druhé manželství rozvádí a ženy žijí v průměru o šest let déle, takže kdoví jak to všechno dopadne. Ale černé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].