Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Sponzor drahého plynu 

Pražská plynárenská riskovala podobně jako Bohemia Energy, ale ve hře ji drží veřejné peníze

Město nás podrží. • Autor: ČTK
Město nás podrží. • Autor: ČTK

Ne každému se chtělo tankovat plnou nádrž, když nafta nedávno zdražila nad 50 korun. Podobně loni taktizovaly i některé energetické společnosti. Plyn začal na burzách přes léto zdražovat, firmy ale oddalovaly objednávky v naději, že se vývoj otočí. To se – jak známo – nestalo a část dodavatelů kvůli spekulacím nakonec zůstala na zimu s prázdnýma rukama, bez možnosti zajistit zákazníkům dodávky za nasmlouvané ceny.

Chybělo málo a k těmto případům à la Bohemia Energy se mohl zařadit i dominantní dodavatel plynu v hlavním městě. Pražská plynárenská s 425 tisíci odběrovými místy má zásadní štěstí – je stoprocentní dcerou města, které ji podrží. Pro Pražany to ale bude něco za něco. Městská kasa přijde minimálně dočasně o výnosy ze zisku firmy a plyn pro zákazníky bude i tak dražší.

Balík záchranných opatření, schválený minulý týden Radou hlavního města Prahy, dohromady čítá 5,1 miliardy korun. Vedení města i firmy se hájí tím, že nejde o ztracené peníze, ale jen o půjčku z městské kasy v kombinaci s takzvaným patronátním závazkem za starší úvěry a směnky Pražské plynárenské u tuzemských bank. Nová půjčka od města činí dvě miliardy, patronát nad staršími závazky tvoří zbytek. Usnesení předjímá, že firma všechno včas uhradí ze svého dalšího fungování a že patronát neznamená přísně vzato „záruku“. De facto ale město ručit bude. Praha se podle vlastního usnesení stává „sponzorem“ plynárenského podniku a jako stoprocentní vlastník se upisuje k tomu, že zajistí, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].