Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Obrat v poslední chvíli

Nárůst epidemie mohla vláda předvídat, otevření obchodů neměl ministr Havlíček vůbec slibovat

Obchody se od pondělí neotevřou, vláda také zavádí povinné respirátory na veřejných místech. Jde o záblesk zdravého rozumu po týdnech nezodpovědnosti. Nakažlivější britská mutace viru už převládla v celém Česku a její podíl dál roste. Intenzivní medicínu potřebuje nejvíc lidí za celou dobu epidemie včetně stoupajícího počtu čtyřicátníků a padesátníků. Televize ukazuje zdravotnické týmy, jak v hustém sněžení nakládají nemocné na pokraji smrti do sanitek, aby je převezli na druhý konec republiky. Brzy je mohou vystřídat záběry covidových pacientů v tělocvičnách i umírajících na chodbách nemocnic.

Začátkem ledna mnozí experti varovali před britskou mutací viru a upozorňovali, že máme zhruba šest týdnů na to, abychom se připravili na explozi. Jako obvykle je nikdo neposlouchal, místo toho jsme si převyprávěli nepříjemnou skutečnost uspokojivějším způsobem. Tón udal minulý týden sám ministr zdravotnictví Blatný, když řekl, že plošná opatření nefungují a bude lépe je nahradit „uvědomělým přístupem každého z nás“. Je neuvěřitelné, že chystané rozvolnění obhajoval těmito slovy člověk odpovědný za veřejné zdraví, který by měl do posledního dechu bojovat za záchranu životů. Těm, kdo opatření dodržují a přicházejí kvůli nim o obživu, vlastně vzkázal, že jejich oběť je zbytečná. Jak má pak kdokoli důvěřovat státu?

Data od mobilních operátorů přitom ukazují, že jde o omyl. Lidé více zůstávají doma, méně než například loni v září jsou v práci, méně než po většinu loňského roku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].