Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Přepišme dějiny, vážně

Emmanuel Macron před víkendem představil priority francouzského předsednictví EU – začíná v lednu – a bylo to velkolepé. Macron mluvil přes hodinu, během které odhalil logo předsednictví, vyzval k ochraně Evropanů – v práci, na ulici… – a zmínil tolik akcí, že se za půl roku nedají stihnout. Francouzští politici to tak ale mají rádi a mají to rádi i voliči. Macronovi podporovatelé rozkročení mezi pravici a levici se shodnou na máločem, ale zrovna na Evropě ano. A ve Francii budou v dubnu nové volby hlavy státu.

Volební kalendář ovlivnil i samy priority. Francouzský lídr mimo jiné zmínil, že by historici měli napsat „jedny dějiny Evropy“ a Francie je připravená pro takovou práci historiků vytvořit podmínky. Řada komentátorů hned přispěchala s kritikou, že Macronovi jde o proevropskou propagandu a přepisuje historii. Ve skutečnosti se tím snaží spíš přepisování dějin bránit. Krajně pravicový kandidát na francouzského prezidenta Éric Zemmour právě teď objíždí Francii s tezí, že režim z Vichy, který za druhé světové války kolaboroval s Hitlerem, nebyl tak špatný, a má s tím u Francouzů docela úspěch.

Zkusme vzít Macronův nápad na jednu učebnici dějepisu vážně a nehleďme na dění ve Francii. Nebyla by zapotřebí? Studenti v evropských zemích se zhusta učí historii jako příběh my versus oni a nikdy ne jako příběh celku. Španělé, Francouzi, Češi se dozvídají, kdo koho porazil ve které bitvě. Pokud ale nemají osvíceného kantora, už se nedozvědí, jaký byl širší kontext události,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].