Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kde si koupit voliče

Otázka za deset miliard korun

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Volby jsou o kupování si voličů. Zní to možná nehezky, ale je to tak. Politici, pokud chtějí uspět, si musí koupit veřejnost pro svou věc. Někdo to dělá více, jiný méně populisticky, nástroje se také mění podle ideové orientace, ale cíl je stejný – získat co nejvíce voličů. A jak se blíží den voleb, přibývají debaty na téma: Co je vlastně nejsilnějším platidlem? Stále častěji slyšíme: Tohle Babišovi vyhraje volby. Od Afghánistánu přes pandemii až po marketingové triky – vše je prý rozhodující. A pro Babiše. Každé téma hraje nějakou roli v úvahách voličů, ale jedno ční nad ostatními – volby zásadně ovlivní senioři a přeneseně řečeno výše penzí. Babiš to ví, proto je těsně před volbami zvýšil, i když na to ve státní kase nejsou peníze. Otázka za deset miliard: Může si opozice dovolit svazovat ruce spořivou politikou, když Babiš utrácí, jak chce?

Babišova sázka na jistotu

Svět politiky se v posledních letech zásadně mění, jedno pravidlo je ale vytesané do žuly. Voliči se po letech vládnutí ptají: Žije se mi lépe než před čtyřmi lety? Případně variace otázky namířená do budoucnosti: Bude se mi žít lépe, když vyhrají ti či oni? Pochopitelně se k tomu přidává řada dalších témat a v některých situacích jejich význam roste, ale ekonomický faktor je ve hře vždy. A senioři mohou prohlásit, že penze jim za této vlády narostly. Angažovala se v tom i sociální demokracie, ale kdekoli zabřednete na toto téma řeč, ozve se: Babiš nám zařídil…

Hnutí ANO ví, proč to dělá. Postupem času poztrácelo téměř všechny voličské skupiny, jelikož neumí vládnout. Senioři jsou ideální cílová skupina, protože stát v jejich případě hraje klíčovou roli a kroky vlády mají okamžitý efekt. I proto všechny výzkumy veřejného mínění ukazují, že většina penzistů, kteří se chystají k volbám, podpoří ANO. Opozice se dostala do nepříjemné situace. Hlásí totiž rozpočtovou zodpovědnost, což je správné, ale tím zároveň posiluje Andreje Babiše. Během uplynulých let, stejně jako v průběhu dosavadní kampaně, navíc nenašla způsob, jak se seniory pracovat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].