Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

„Je EU znepokojena?“

Čtenáři zpráv týkajících se Evropské unie si možná vzpomenou, že EU je docela často „znepokojena“ – vývojem ve svém vlastním prostoru, třeba pošlapáváním právního státu v Polsku a Maďarsku, děním za jejími hranicemi nebo vůbec ve světě. Většinou se tak označí negativní událost, kterou EU sice vnímá, ale protože na ni ještě nemá názor nebo neví, co s ní, zůstane u znepokojení. Pro řadu pozorovatelů i profesionálů evropské politiky je tohle častým zdrojem frustrace. Namísto toho, aby EU konala či nazvala věc pravým jménem, je znepokojená nebo má „obavy“.

Dost možná to byla právě tahle frustrace, která vedla k založení satirického profilu na Twitteru s inkriminovaným slovem přímo v názvu. „Is EU Concerned?“ (@ISEUConcerned), česky Je EU znepokojena?, skrývá účet mimořádně vtipného uživatele nebo uživatelky téhle sítě s padesáti tisíci sledujícími, který baví evropskou bublinu. Kdo za účtem stojí, není známo. Autorka těchto řádků si představuje, že to klidně může být evropský úředník, který musí několikrát do týdne slovo „znepokojena“ použít v oficiální komunikaci a potřeboval si vytvořit místo, kam by na chvíli utekl. Stejně tak to může psát třeba nějaký dlouholetý bruselský zpravodaj.

Profil Je EU znepokojena? každopádně nedělá nic jiného, než že sdílí zprávy a články, které právě tohle spojení obsahují. Jen ještě vždycky upozorní, jestli je Unie tentokrát znepokojena „vážně“, „částečně“ nebo třeba „hluboce“. Jako například teď, když se vedení EU vyznalo z obav („deeply…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].