Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jak chránit naši Amazonii?

Zajímavější cesta je tam z Břeclavi než z Lanžhota. Chytnete se ve městě toku Dyje a podél ní půjdete nebo pojedete na kole směrem k jihu. Jízda na kole je lepší, pokud si náhodou nelibujete v chůzi po nekonečně dlouhých asfaltových cestách, které tam dole na návštěvníky čekají. Po překonání trati směrem na Slovensko se před vámi otevře skoro dvacet kilometrů dlouhý neobydlený prostor luk, lužních lesů a mýtin. Ale také zmíněných asfaltových cest, protože za komunistů tady vedla ostře střežená západní hranice a v honbě za prchajícími občany potřebovali vojáci někudy jezdit auty.

Celý prostor přitom připomíná tvarem klín, který se k jihu postupně zužuje. Západní stranu tvoří meandrující Dyje, východní stranu rovná řeka Morava. I ta se dřív klikatila, komunisti ale před padesáti lety vykopali nové, zcela rovné koryto a Moravu napřímili. Ale to už je minulost. Dnes je podstatný fakt, že hned u dálnice na Bratislavu těsně před slovenskou hranicí začíná nenápadné, ale unikátní území, jež dostalo dobrodružnou přezdívku – Moravská Amazonie.

Ale pokračujme v cestě. Hned kousek za Břeclaví už v lesích je starověké naleziště Pohansko a u něj lovecký zámeček ze začátku 19. století. Za ním se táhne největší obora v Česku, zřízená ještě Lichtenštejny a stále sevřená kilometry plotů s průchozími bránami. Jeleny a daňky však spíš neuvidíte, zůstávají skryti v lužních lesích. I tak ale o zážitky není nouze, třeba na starých obrovských mýtinách vyšperkovaných solitérními duby.

Asi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].