Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Moči nakaši

Přišlo horko a s ním obvyklý souboj zmrzlin. Vypadá to ovšem, že letos je vítěz jasný. Populární bude zmrzlina s moči. Ach ne, nemyslíme s močí. Aby se předešlo trapným nedorozuměním, bude potřeba zopakovat si základy japonštiny. Mistr Jimoči Donoči nám je vysvětlí rychle a spolehlivě. Na to tata, jak říkají Japonci.

Moči, přepisováno z japonštiny též jako mochi, je jednou z věcí, jež země vycházejícího slunce dala Západu, který ji ovšem pojal jako obvykle po svém. Tyhle malé sladké knedlíčky z rýžového těsta se tu začaly plnit zmrzlinou. A teď je z toho trend.

Jejich původ je přitom prastarý, byla to údajně lahůdka samurajů, kalorický balíček na cesty. V Japonsku se připravuje u příležitosti nového roku, kvetení sakur, dne děvčátek a asi i jindy. Hlavní ingrediencí je krátkozrnná rýže, která má vysoký obsah škrobu. Vaří se doměkka, rozmačká se a právě díky škrobu, zejména jeho složce amylopektinu, se vytvoří lepivá hmota, z níž se formují knedlíčky. Chápou všichni? Kdo ne, dostane od mistra za trest ogoši zauši.

Tradiční náplň je pasta z fazolí, trendy náplň je právě zmrzlina, japonsky tazima nakaši. I tahle nová verze je vlastně už docela dost stará. Uvádí se, že vznikla v Los Angeles, ve čtvrti zvané Little Tokyo, což je největší japonská enkláva v USA, už v devadesátých letech. Jsou i jiné verze jejího vzniku, nicméně moči zmrzlina tu prostě už nějakou dobu je. A teď se toho chytl TikTok, japonsky Tiktok…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].