Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Co s nimi?

Spojené státy hledají smysl vyšetřování lednového útoku na symbol své státnosti

Vyšetřování lednového napadení amerického Kapitolu, gigantický úkol v dlouhé historii FBI, zatím přináší jeden pozoruhodný paradox. Materiálu je dost, ale nikdo neví, jak s ním účinně naložit. Jde o monstrózní akci, s níž lze poměřovat pouze prošetřování teroristických útoků z 9. září 2001. Policie pátrající po výtržnících sesbírala neuvěřitelných 200 tisíc „tipů“ od manželů, sousedů, bývalých partnerů a dalších známých či příbuzných lidí, kteří se útoků účastnili nebo si to jejich blízcí mysleli. K dispozici je více než 15 tisíc hodin videa z kamer uvnitř Kongresu, kamer policistů, ale i záznamů, které byly pověšeny na Facebooku a jiných sociálních sítích.

Předpoklad, že díky obrovskému množství důkazního materiálu čeká americké vyšetřovatele snadná a rychlá práce, ani zdaleka neplatí. Okolnosti útoku jsou tak výjimečné a tak bezprecedentní, že americký právní systém na ně reaguje, mírně řečeno, těžkopádně.

Vyšetřovatelé zatím obvinili kolem 450 lidí a očekávají, že číslo by se mohlo vyšplhat až k pěti stovkám. Skupina je velmi různorodá: mezi obviněnými se nachází řidič dodávky, realitní magnát z Brooklynu nebo student designu. Většina obviněných se americkým Kongresem „jen“ procházela, fotila se nebo třeba pózovala na stole předsedkyně sněmovny, jako to udělal známý radikál Richard Barnett. Jiní ale čelí obviněním z násilí proti policistům, další pak z podezření, že celou věc zorganizovali.

Deník The New York Times v podcastu The Daily připomíná, že zástupci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].