Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Trička si nechte, vakcíny přibalíme

Na jižní hranici USA opět houstne atmosféra. Na sever, tedy do bohatého světa, se nově valí stovky tisíc nelegálních adeptů života ve Spojených státech. Na fotografiích jsou vidět zástupy v jednotném tričku s nápisem: Bidene, pusť nás dovnitř. Adresát to zjevně nepovažuje za dobrý vtip.

Donald Trump se k nelegálním přistěhovalcům nechoval hezky. Jeho administrativa proslula třeba odtrháváním dětí nelegálů od rodičů, tisíce rodin se dodnes nepodařilo spojit. Trump odrážel názor té části společnosti, která je proti přílivu Latinoameričanů, sám jejich nechuť k „hnědnutí“ Ameriky úspěšně stupňoval.

Biden to má opačně, nejradikálnější křídlo jeho voličů by nejraději zrušilo ozbrojenou ochranu hranice. Sám prezident mluví o přistěhovalcích vlídněji, ale také nejednoznačně. Nejdříve poselství znělo: Přijďte, ale později. Když se ukázalo, že imigranti registrují jenom první část věty, Biden vzkázal, ať nelegálové nechodí vůbec. To už byl ale dav v bílých tričkách na pochodu. Přistěhovalecká vlna se okamžitě stává hlavním tématem opozice a skutečnou politickou hrozbou – veřejnost má v tomto blíže k Trumpovi než k newyorským liberálům.

Biden má ale jiné trumfy v kapse. Horečně očkující Amerika sedí na vakcínách. Před pár týdny odmítl Biden žádost Mexika o pomoc. Kanaďané dopadli stejně. Evropané prosí o Zenecu, marně.

„Něco“ se však změnilo, jelikož Biden Mexiko minulý týden náhle vyslyšel. Ve stejnou chvíli americká média „shodou okolností“ informují, že vláda bokem jedná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].