Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Neúprosný i zábavný

Komik v důchodu Jon Stewart ohlásil návrat a nový pořad. Co od slavného „falešného zprávaře“ čekat?

Nebýt v televizi není konec světa. Stewart jako překvapení v show komika Davea Chapella. (Radio City Music Hall, srpen 2017)
Nebýt v televizi není konec světa. Stewart jako překvapení v show komika Davea Chapella. (Radio City Music Hall, srpen 2017)

Když v srpnu 2015 evidentně unavený Jon Stewart ohlásil odchod z tehdy enormně populárního satirického pořadu The Daily Show, byl to skoro důvod k národnímu smutku. Minimálně pro liberální část Ameriky, vnímající zpravodajskou stanici Fox News jako nástroj ohlupující „republikánské“ propagandy. Stewart pro tuto část Ameriky za šestnáct let působení v moderátorském křesle představoval „hlas zdravého rozumu“, který ji prováděl dramaticky se měnící zemí, jež se zdála být čím dál vyšinutější a nejistější. Tedy Amerikou 11. září, ukradených prezidentských voleb v roce 2000, úřadování George W. Bushe, války v Iráku, finanční krize, volebního cirkusu a stranicky vychýlených médií pojímajících politiku jako zábavný gladiátorský zápas… Označoval se sice za „falešného zprávaře“, ale postupně začal pro část Američanů i diváků mimo USA představovat hlavní zdroj informací o světě a politice. Z výzkumu Pew Research Center vyšel v roce 2007 jako čtvrtý nejvýznamnější americký novinář.

Když na konci letošního října Stewart ohlásil návrat na obrazovky – konkrétně na Apple TV –, zvedla se celkem pochopitelně vlna chvějivého očekávání. Alespoň mezi těmi, kteří si ho oblíbili a čtyři roky během úřadování prezidenta Donalda Trumpa si zoufale přáli, aby jim vysvětloval, čeho jsou to vlastně svědkem. Očekávání ale nebylo bezvýhradné. „Nechci etablovaného bílého chlápka, aby mi do budoucna vysvětloval, čím si procházíme,“ komentovala jeho návrat například Libby Hill ze serveru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].