Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vítěz Babiš

Nafouknutí rozpočtu ANO pomůže ve volbách

Není výjimkou, že Andrej Babiš působí v televizi jako popleta, který kolem sebe jen vytváří chaos. Vzpomínáte ještě na vrchol koronavirové krize? Chybějící roušky, nevybavení lékaři, domovy důchodců ponechané vlastnímu osudu. Zdálo se, že marnost vládního počínání je očividná, že Babišovu týmu už není pomoci.

Přesto premiér vyšel z krize jako vítěz. Stačilo jedno prozíravé nařízení na začátku, které lidé poslechli, a z chaotika je rázem ten, kdo zachránil tisíce životů. Roušku si sice musel ušít každý sám, sami se museli krizí protlouct i zdravotníci v první linii, stejně jako poskytovatelé péče o seniory, ale kdo si to dnes pamatuje.

Druhý díl stejného představení právě probíhá v Poslanecké sněmovně. Vláda si řekla o největší přísun peněz, jaký kdy kdo měl v Česku k dispozici, a zpočátku jako by snad ve spěchu zapomněla říct, na co tolik peněz potřebuje. Zadlužit zemi za rok v rekordním objemu půl bilionu korun a nedat zároveň k dispozici rozpis plánovaných výdajů vypadalo jako zarážející troufalost, pro kterou jako by neexistovalo jiné vysvětlení než další chaos.

Ohromující číslo půl bilionu je zavádějící, ne všechno chce vláda utratit. Část tvoří propad daňových příjmů kvůli recesi, část už je utracena v souladu s tím, co parlament povolil na jaře. Nově si vláda nyní říká o 136 miliard. I to je ale ohromná suma. Až když se hlasovací mašina kvůli váhavosti komunistů na okamžik zadrhla, dostaly vládní úřady za úkol de facto přes noc sepsat aspoň jeden odstavec…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].