Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Strategie „počkat si“

Hranice se sice otevírají, prázdniny ale na koncertech strávíme s čistě lokální scénou

Aktivita se probouzí. Jen pomaleji, než se čekalo. (Stalin, Praha) • Autor: Matěj Stránský
Aktivita se probouzí. Jen pomaleji, než se čekalo. (Stalin, Praha) • Autor: Matěj Stránský

Čeká nás léto, jaké tu ještě nebylo. A minimálně na hudební scéně toto tvrzení platí bezezbytku. Prázdninová sezona, která je charakterizována festivaly a koncertními šňůrami, se nekoná. V roce 2020 nejenže nejsou festivaly, neexistuje ani nic jako světové či evropské turné. Žádná z větších kapel nehraje, všichni vyčkávají. Původně plánované letošní termíny a takřka kompletní programy open air přehlídek se horečně přesouvají na jaro a léto 2021. Co se mělo konat letos, to je přeloženo na příští rok.

Platí to v celé Evropě, ale ani kapely ze zámoří nemají sebemenší důvod vydat se na cestu po starém kontinentě za situace, kdy v každé zemi panují různě přísná bezpečnostní omezení, pokud jde o konání živých akcí. Nedávalo by to smysl, nevyplatilo by se to. Mezinárodní výměna ustala a řečeno s nadsázkou: tuto hudební sezonu bude zdejší koncertní nabídka pracovat výhradně s lokálními surovinami. To není nutně negativní situace. Souběžně s tím totiž v České republice dochází k největšímu rozvolňování v Evropě, od minulého týdne jsou již povolené akce pro tisíc lidí.

To vše dohromady vytváří nečekaný prostor, který by teoreticky mohl domácí produkci pomoci. Mohl by zvýšit posluchačský zájem a zvědavost na české kapely. Pohled do prázdninových programů mnoha zavedených klubů nicméně zatím ukazuje, že místo nové dramaturgie upřednostňují organizátoři spíše nouzový režim. Má to praktické důvody v nejasnostech pokynů ministerstva zdravotnictví i obtížné splnitelnosti některých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].