Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Nákupní centrum s duší

„Požehnáním starých budov je, že mají duši,“ řekl anglický architekt Thomas Heatherwick, když minulý týden přednášel v Praze na konferenci reSITE. Ukázal tu několik svých zásahů do starých domů, například viktoriánská skladiště v Londýně. Jejich střecha se podle jeho návrhu proměnila v dramatickou vlnu a vzniklo nákupní centrum Coal Drops Yard. V Praze představil i projekt nákupního a kancelářského komplexu Savarin, který má vzniknout v bloku mezi ulicemi Na Příkopě a Jindřišská v centru Prahy; developerem je společnost Crestyl. Součástí bude také historický palác Savarin a další staré budovy – snad jim zůstane duše.

ČLOVĚK

Matúš Vallo • Autor: Profimedia, TASR
Matúš Vallo • Autor: Profimedia, TASR

„Práce pro veřejnou správu není moc sexy.“

Matúš Vallo, architekt a primátor Bratislavy, o tom, že bylo těžké dostat na radnici odborníky. Pražský primátor Zdeněk Hřib jej pozval na Kobereček, což je jeho nový diskusní formát.

VĚC

Posaďte se

Posaďte se, prosím • Autor: Profimedia, Shutterstock Editori
Posaďte se, prosím • Autor: Profimedia, Shutterstock Editori

Paul Cocksedge je designér, který z haly, místnosti i náměstí dokáže vytvořit prostorový zážitek. Nejnověji v Londýně na náměstí Finsbury Avenue Square, kam umístil prostorovou instalaci Posaďte se, prosím – společnou lavičku, sochu, pavilon, kde je možné se zastavit a užívat si „nekonečnou interakci“. Vznikla v rámci dnů designu London Design Festival.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].