Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jak dobré je mít Hřiba

Premiér v Praze narazil na odpor a těžit by z toho mohla celá opozice

Zdeněk Hřib není v politice dlouho, přišel do ní ale v okamžiku, který by mu mohl kdokoli z parlamentní opozice závidět. Jako primátor Prahy totiž drží v šachu Andreje Babiše, pro zbytek politické scény zatím neporazitelného. Ukazuje se to ve sporu o tzv. vládní čtvrť.

U nás na parkovišti

Babiš jako by si usmyslel postavit pomník své politické slávy. Přišel s nápadem, že na severní periferii Prahy vznikne na zelené louce nová čtvrť, kam se na povel přesunou vládní úřady. Celkem má jít zhruba o deset tisíc úředníků ze sto patnácti budov.

Proti akci se zdvihl odpor. Například předseda České komory architektů Ivan Plicka namítá, že symboly státu patří do centra města, nikoli na jeho okraj. Pokud si podobný sentiment odpustíme, plán jisté výhody má. Stačí se zajít podívat na vltavské nábřeží naproti ostrovu Štvanice. Klidná část města u řeky slouží jako parkoviště pro ministerstvo dopravy. Podobné je to o kousek dál u ministerstva zemědělství. Přesun úřadů by tedy mohl centru města uvolnit prostor, který by se dal využít tak, jak chtějí občané, nikoli byrokraté. Obecně totiž platí, že vládní úřady kdovíjaké terno nepřinášejí. Hyzdí okolí, dusí život v přilehlých ulicích a generují nemálo automobilové dopravy.

Jenže problém je v detailech. U Babišovy vládní čtvrti jde o klasicky nedomyšlený projekt, jehož dva hlavní aktéři – Úřad vlády a městská rada – mají velmi odlišné zájmy. Babiš chce ušetřit, dostat úředníky pod lepší kontrolu a zapsat se do dějin mamutí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].