Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Guma scrunchie

Anglicky to je scrunchie. Jak to jenom říct česky? Dlouho to vypadalo, že tenhle trend vcelku bezbolestně zmizel v zapomnění. Teď je zpátky s plnou silou a bude potřeba mu najít jméno. Bude to dřina.

Scrunchie je gumička zašitá do kusu látky, kterou možno zakoupit či vyrobit podle scrunchie tutoriálů. S pomocí scrunchie lze vytvořit z vlasů ohon nebo v horším případě tzv. palmu – účes věrně markýrující rostlinu na vrcholku hlavy. Nabízí se nám tu pro scrunchie pěkný český termín palmovka, ale oponenti namítají, že ta už existuje a že by se to pletlo.

Každopádně palmovka neboli scrunchie vstoupila na módní scénu na hlavě Madonny ve filmu Hledám Susan Zn.: Zoufale z roku 1985. O něco později discočeskoslovensko ovládl Discopříběh a přinesl discoestetiku s příměsí aerobiku – a kdyby byl Michal David holka a měl víc vlasů, určitě by tuhle parádu nosil nonstop. Stejně jako on prožila scrunchie změnu režimu bez úhony a stala se součástí vlasové kultury let devadesátých.

Tehdejší scrunchie královny si vlasy ostříhaly a nabarvily a narodily se jim holčičky a z nich vyrostly VSCO girls. Ty mají s Michalem Davidem společného už jen to, že chtějí žít nonstop. A nonstop se fotit a fotky upravovat přes aplikaci VSCO. K jejich uniformě patří baťůžek, lahev na vodu – a scrunchie. Možná dokonce ta, co našly doma po mamince. Že by maman? Nebo rovnou mamík?

Ve třetí řadě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].