0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura22. 9. 20192 minuty

Guma scrunchie

Anglicky to je scrunchie. Jak to jenom říct česky? Dlouho to vypadalo, že tenhle trend vcelku bezbolestně zmizel v zapomnění. Teď je zpátky s plnou silou a bude potřeba mu najít jméno. Bude to dřina.

Scrunchie je gumička zašitá do kusu látky, kterou možno zakoupit či vyrobit podle scrunchie tutoriálů. S pomocí scrunchie lze vytvořit z vlasů ohon nebo v horším případě tzv. palmu – účes věrně markýrující rostlinu na vrcholku hlavy. Nabízí se nám tu pro scrunchie pěkný český termín palmovka, ale oponenti namítají, že ta už existuje a že by se to pletlo.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Každopádně palmovka neboli scrunchie vstoupila na módní scénu na hlavě Madonny ve filmu Hledám Susan Zn.: Zoufale z roku 1985. O něco později discočeskoslovensko ovládl Discopříběh a přinesl discoestetiku s příměsí aerobiku – a kdyby byl Michal David holka a měl víc vlasů, určitě by tuhle parádu nosil nonstop. Stejně jako on prožila scrunchie změnu režimu bez úhony a stala se součástí vlasové kultury let devadesátých.

Tehdejší scrunchie královny si vlasy ostříhaly a nabarvily a narodily se jim holčičky a z nich vyrostly VSCO girls. Ty mají s Michalem Davidem společného už jen to, že chtějí žít nonstop. A nonstop se fotit a fotky upravovat přes aplikaci VSCO. K jejich uniformě patří baťůžek, lahev na vodu – a scrunchie. Možná dokonce ta, co našly doma po mamince. Že by maman? Nebo rovnou mamík?

Ve třetí řadě…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc