Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zemanova osudná žena

V souboji nejvyššího státního zástupce s ministryní spravedlnosti Benešovou jde o hodně. O moc.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Až bude jednou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vzpomínat na nejvýraznější ženy svého života, určitě mezi nimi nebude chybět současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová. O žádnou lásku v romantickém smyslu slova ale zřejmě nejde. Oba spojuje zkušenost z nejvyšších pozic veřejné žaloby, dlouho se respektovali, aby se nyní na svých profesních vrcholech do sebe zaklesli. Zeman veřejně mluví o svých obavách, aby ministerstvo nevydalo žalobce do područí politické moci, Benešová ho naopak obviňuje z touhy zabetonovat se ve svém úřadě. Otázka je, kde je pravda.

Nečekaný zlom

O Pavlu Zemanovi nelze říct, že by se vyžíval v ostřejších slovech. Většinou jsou jeho vystoupení plná suché právnické mluvy, a jestliže se v minulosti odhodlal k tvrdšímu výrazu, hned ho zjemnil nějakým přívlastkem. I proto bylo pro mnohé překvapující, když se na twitterovém účtu jím vedeného Nejvyššího státního zastupitelství před dvěma týdny objevila veřejná kritika práce ministerstva spravedlnosti. „Je smutné, že ministerstvo neakceptovalo ani jednu z našich připomínek,“ stálo v něm.

Příspěvek sepsal přímo Zeman a vymezil se v něm vůči úřadu Marie Benešové s tím, že při dokončování zákona o veřejné žalobě hází pod stůl výhrady žalobců. V následných rozhovorech pro média to pak doplnil obviněním, že Benešová pomocí nenápadných tahů v zákoně vytváří podmínky k tomu, aby padl jak on osobně, tak dva jeho výrazní podřízení. Důvody, proč by k tomu mělo dojít, jsou každopádně stále nejasné.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].