Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Hody na moravském poli

Poctiví migranti. • Autor: Profimedia, Ardea
Poctiví migranti. • Autor: Profimedia, Ardea

Čápi se v těchto dnech vydávají na dlouhou pouť na jih. Už na počátku cesty si však udělali zastávku. Mohou za to přemnožení hraboši, kteří jsou lákadlem coby lehce dostupná potrava. Naskýtá se tak trochu bizarní pohled – po polích kráčejí za pluhem desítky až stovky čápů. „Letošní rok ale není až tak výjimečný, třeba ve třicátých letech byla napočítána na jednom místě tisícovka čápů,“ říká ornitolog Gašpar Čamlík z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

Média poslední dny plní zprávy o obřích hejnech čápů, kteří se spolu s dorostlými mláďaty zastavili při svém tažení na jih na polích na jižní a střední Moravě kvůli přemnoženým hrabošům. Jsou to zprávy z kategorie „letní okurková sezona“, nebo jde skutečně o ojedinělý jev?

Je pravda, že se čápi nyní vyskytují ve větších koncentracích než obvykle, kdy během své migrace reagují na aktuální zdroj potravy. V tuto chvíli hraboše vyzobávají v orbě přímo za pluhy. Pokud bychom ale chtěli mluvit o opravdu vysoké koncentraci čápů u nás, asi největší hejno bylo pozorováno v roce 1938 na loukách u Třeboně – napočítáno bylo tisíc čapích jedinců.

Takže k přemnožení hrabošů zkrátka čas od času dojde a ptáci na to reagují.

Určitě, letošek je toho důkazem. Já tu výjimečnost vidím v tom, že kvůli dostatku potravy zahnízdily na jižní Moravě i silně ohrožené druhy, například velmi vzácná sova z čeledi puštíkovitých kalous pustovka, a to v počtu minimálně šedesáti párů. V takovém množství je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].