Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Sbalit věci a „damoj“

Pokud české vládě záleží na bezpečnosti státu, musí říznout do ruské ambasády

Ta čísla jsou známá, přesto je dobré si je připomenout. Na ruské ambasádě v Praze působí 45 diplomatů a 80 lidí v administrativně-technickém personálu. Dohromady s partnery a partnerkami je to 150–160 lidí. Americká ambasáda má 40 diplomatů a 26 technických pracovníků, celkem 70–75 lidí. Číňané do Prahy vyslali 25 diplomatů a vystačí si jen se čtyřmi administrátory. Přitom BIS opakovaně upozorňuje na aktivity ruských agentů v zemi a předimenzovanou ruskou ambasádu dává do přímé souvislosti se špionáží.

Vzhledem k povaze ruského režimu lze říci, že co člověk na ruské ambasádě v Praze, to minimálně potenciální agent působící proti zájmům českého státu. Proto ministr zahraničí Tomáš Petříček před pár měsíci vyzval ruskou stranu, ať sníží svoje zastoupení v Praze, a začátkem května, kdy sem opět přijedou Putinovi motorkáři z gangu Noční vlci a ruská ambasáda bude jejich průjezdu Českem pomáhat, by měl dostat odpověď.

Lze předpokládat, že bude zamítavá, protože Rusko se svých vydobytých pozic dobrovolně nevzdává. V případě zastoupení v zemi EU a NATO jde nejen o státní, ale také o soukromé nebo rodinné zájmy. Ministru Petříčkovi držme palce, ale pokud by se ruská ochota nenašla, nemělo by ho to odradit. Vláda by měla navzdory ruské nevoli prostě části ambasádního personálu v Praze samovolně odejmout akreditaci a připravit se na odvetnou reakci Moskvy.

Ta by zřejmě měla stejnou podobu, tedy snížení počtu českých diplomatů v Moskvě, ovšem ve větším měřítku, jak to Rusko…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].