Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Snídaně pro tlustý chlapy

„Už jste někdy slyšeli chlapa říct: Utlouk bych se po pořádný misce nízkotučnýho jogurtu s brusinkami a müsli? Ani my ne.“ Reklamní spot, v němž kamera zabírá zručné ruce, jak kladou vypraženou slaninu a smažené vejce do rozkrojené housky, zahájil v Česku novou éru sebevědomí fastfoodového řetězce McDonald’s. A zdá se, že s jídlem roste chuť, alespoň v české metropoli. Reklamy doporučující dát si k snídani dvojitý hamburger se slaninou lesknoucí se tukem dorážejí v těchto týdnech na naše chuťové pohárky na kdejakém rohu.

Je to zajímavý posun. McDonald’s se stal symbolem nezdravého stravování, který se na Západě už dlouhá léta snaží napravit si pošramocenou image škůdce, snižuje ve svých výrobcích obsah cukru nebo přidává do menu saláty. U nás se ovšem zdá, že škodlivost svých pokrmů nijak nemaskuje, naopak se jí celkem nepokrytě chlubí.

KDO JE V ČESKU VĚTŠÍ ZABIJÁK? HEROIN, NEBO SPÍŠ SLANINA?

Po provokativním, ale aspoň vtipném sloganu „Omlouváme se všem, kteří si chtěli dát salát“ začal nedávno české strávníky lákat na snídani se dvěma pořádnými karbanátky, kterou by manažeři firmy pravděpodobně svým dětem ráno dobrovolně neservírovali.

Nechceme teď působit jako militantní asketové. Autor těchto řádek přiznává, že na dlouhých cestách u okýnka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].