Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Bronzoví bezdomovci

Jak je možné, že jsme tohle dopustili?
Jak je možné, že jsme tohle dopustili?

V pěti městech Dánského království a v dalších pěti evropských můžete narazit na sochy bezdomovců z bronzu, na místech, na kterých se obvykle – ti skuteční – scházejí; výjimkou je socha bezdomovce sedícího na lavičce v Evropském parlamentu, kde se scházejí především bruselští politici. „Ti se alespoň vedle člověka z ulice čas od času posadí,“ říká dánský umělec a aktivista Jens Galschiøt, který chce svým dílem apelovat na to, aby společnost lidi bez domova nevylučovala ze svého středu.

Kodaň, Odense, Kolding, Aalborg, Esbjerg… A taky Brusel, Dublin, Budapešť, Lisabon a Berlín. To jsou města, kde člověk může narazit na vaše sochy bezdomovců, vytvořené z bronzu. Chtěl jste tímto materiálem vzdát úctu lidem bez domova?

Myšlenka je to moc hezká. Nicméně skutečnost je taková, že jako sochař pracuji pouze s bronzem, je to totiž snadno zpracovatelný kov.

V Dánsku příliš mnoho lidí bez domova na ulici nenajdeme. Jak jste přišel s nápadem vytvářet jejich sochy?

Je pravda, že s bezdomovectvím u nás až tak velké problémy nemáme, o lidi na ulici se snažíme postarat, sociální systém jim zajistí bydlení a jídlo. Spousta lidí ovšem skončila na ulici během finanční krize, a i když jim pak stát s bydlením pomohl, cítili se nadále ze společnosti vyloučeni, a mnozí se dokonce vrátili zpět na ulici. Měli totiž pocit, že ulice je přijímá lépe než většinová společnost. Takže sochy neupozorňují na bezdomovectví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].