Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

FG pro FB

Zaměstnanci Facebooku se minulý týden stěhovali do nových kanceláří. Přesněji řečeno, jejich sídlo v kalifornském městě Menlo Park se dočkalo rozšíření a novou budovu zvanou MK21 navrhl americký architekt Frank Gehry. Je to vlastně jakési kancelářské městečko s hlavní ulicí, jednotlivými čtvrtěmi pro různá oddělení a náměstím pod vzrostlými sekvojemi. Došlo i na typické gehryovské finesy, například na střechu nad kantýnou „rozlomenou“ na tři kusy. Do kanceláří FB se teď vejde 2900 lidí.

ČLOVĚK

„Tvůrčím způsobem propojila inženýrství, architekturu a tvorbu interiérů.“

Server Architects’ Journal se vyjádřil k tomu, že architektka Eva Jiřičná dostane cenu London Design Medal za celoživotní dílo.

VĚC

Hřiby vpřed

Autor: Jozef Vasko www.fotovasko.sk
Autor: Jozef Vasko www.fotovasko.sk

Zdá se, že už rostou – zatím vyrostl Hrib, nový stolek od studia Vrtiška Žák pro slovenskou firmu Javorina. Výrobní družstvo ze Spišské Belé přímo pod Tatrami si zakládá na tom, že používá dřevo z vlastních lesů, které suší i obrábí. Také nové stolky jsou precizně zpracované a mají několik designérských triků: deska má zvýšený okraj, větší varianta je otočná. Javorina se chce přes Česko dostat dále na Západ a hříbky jí razí cestu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].