Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Na prkně po městě

Pražané dostávají šanci po kolech sdílet i skateboardy

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Pro začátek jich bude jen dvanáct a k vyzvednutí budou pouze na třech místech. Na zajímavý průlom to ale bohatě stačí.

V Praze se tento týden otevírá první samoobslužná půjčovna skateboardů. S novinkou přichází firma Rekola, nejúspěšnější průkopník bikesharingu v Česku. Její růžová kola už jezdí ve čtyřech městech, přes mobilní aplikaci si je může půjčit kdokoli, kdo na ně na ulici natrefí – a se skateboardy to bude fungovat podobně, což bude svého druhu unikát.

„Ne že bych to nějak intenzivně prověřoval, ale nevím o tom, že by to existovalo jinde na světě,“ říká zakladatel Rekol Vít Ježek, devětadvacetiletý programátor, který firmu buduje od roku 2013 s vizí udělat z ní regulérní doplněk městské hromadné dopravy.

S rozvahou

V posledních dvou letech se to pomalu začíná dařit. Růžových kol dnes po Praze, Brně, Ostravě a Liberci jezdí 450, tedy skoro dvakrát víc než loni. Počet zaregistrovaných cyklistů se díky nejrůznějším slevovým akcím a finančním injekcím z různých stran za rok zdvojnásobil na víc než 100 tisíc. Firma si už díky vyššímu zájmu vydělá na provoz a vážně ji začal brát i pražský magistrát – jako službu, kterou by teoreticky časem mohlo jít integrovat do městského systému, jako třeba přívozy přes Vltavu (nechme teď stranou, že Praha na rozdíl od jiných evropských metropolí nikdy nezvládla systém sdílení kol sama vybudovat a že cyklisty chce nově z nejužšího centra vykázat).

Skateboardy jsou vedle těchto velkých čísel a plánů zatím jen malé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].