Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: david mastalka
Autor: david mastalka

DŮM

Letní sídlo

Když na vesnici přijdou „lufťáci“ z města a začnou tam stavět, může to dopadnout různě. Česko-rakouská rodina si k přestavbě vybrala statek ve vesnici Manešovice nedaleko Slavonic. Zhruba dvě stě let starý dům očistili od novějších vrstev, znovu rozčlenili, zařídili za použití jednoduchých přírodních materiálů. Dvůr uzavírá nová dřevostavba pro hosty, průhled do okolní krajiny zůstal zachován. Staré s novým se jemně prolíná, jak je zvykem u realizací ateliéru A1 Architects. Ačkoli je to sídlo na zdejší poměry luxusní, nevytahuje se a od vesnice není odděleno zdí. Manešovice příchod „lufťáků“ přežily bez úhony.

Autor: ČTK
Autor: ČTK

ČLOVĚK

„To je ale fakt velká ptačí budka.“

Z debaty na facebookové stránce Archwars, která si dělá legraci z nezdařilých staveb. Tentokrát šlo o nové přístřešky na Pražském hradě. Komentáře je dále přirovnávají k autobusové zastávce, králíkárně a stánku na vánočním trhu. Vcelku trefně.

VĚC

Má plast

Velký odpadkový pacifický pás je oblast, kde je voda plná kousků plastu; velká je jako jedny až dvoje Spojené státy. U citlivějších povah tato informace budí neklid – a umělci a designéři patří mezi ně. Dvojice tvořící pod jménem Swine to vyřešila tak, že vyjela na moře a tam vyrobila z odpadu plovoucího v oceánu židli. Ta i recyklované tenisky či prsteny jsou teď k vidění na výstavě v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].