Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Český jackpot

Státní rozpočet vypadá nejlíp za posledních dvacet let.

Šetřit je pěkné, ale lepší by bylo postavit chybějící silnice. • Autor: Matěj Stránský
Šetřit je pěkné, ale lepší by bylo postavit chybějící silnice. • Autor: Matěj Stránský

Lepší načasování už narafičit nejde. Jsou tři dny do voleb, Andrej Babiš zmožený kampaní polyká coldrex, obléká ležérní šedý svetr na zip a věší na Facebook uvolněné video plné dobrých zpráv.

Jedna z nich tu nebyla 20 let. Státní rozpočet je ke konci září v plusu a Babiš slibuje, že do konce roku už se na tom nic nepokazí. Vláda utratí jen to, co vybere, takže bilance rozpočtu bude na silvestra poprvé od roku 1995 vyrovnaná. Žádný deficit nebude potřeba, hospodaření na dluh pro letošní rok není na pořadu dne.

Je to z principu podezřelá idyla. I při přísném pitvání nejnovějších čísel je třeba uznat, že Česko zažívá podstatnou změnu. Ekonomice se daří, což je v rozpočtu znát, a kus pravdy musí Babišovi nechat i ti, kdo pochybovali o jeho nových nástrojích proti daňovým únikům.

Jenže – smazat letošní deficit znamená vyčarovat 70 miliard korun, a tak velké zásluhy si ministr financí sám připsat nemůže. Cesta ke slibovanému cíli vede mimo jiné i přes pár zastávek, o kterých se raději taktně mlčí. Zčásti proto, že jde spíš o chyby, které je místo chlubení třeba co nejrychleji odstranit.

Není na čem makat

Silnice spojující sever Slovenska s Ostravskem je široká a pohodlná. Auta se přehoupnou přes kopec, takřka nepozorovaně překročí státní hranici a pak už jen svižně plují dolů do vnitrozemí. V kombinaci s výhledem na beskydské lesy to vypadá jako bezproblémová cesta k domovu.

Záhy ale přicházejí změny, které k tranzitnímu tahu zpravidla nepatří. Silnice svádí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].