0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře17. 9. 20164 minuty

Proti politickému dopingu

Andrej Babiš si musí vybrat

Andrej Babiš je chybou v systému. V tom je třeba mu dát zapravdu, i když s trochu jiným vysvětlením, než jaké nabízí on sám. Není chybou proto, že by byl lepší, slušnější, chytřejší atd. než ostatní (což jsou jeho vysvětlení), ale proto, že je chybou v demokratickém systému, který musí stát na rovné politické soutěži. A těžko může někdo konkurovat politické firmě, která vlastní nejvlivnější média a navíc ještě disponuje hotovostí, za niž si může pořídit téměř cokoli. Je to jako v boxu, kde máte různé váhové skupiny: šampion z lehké muší váhy jen těžko porazí šampiona z kategorie supertěžké. Prostě nemají stejné výchozí podmínky.

Poslanci minulý týden schválili, že členové vlády už napříště nebudou moci vlastnit média a jejich firmy nebudou mít nárok na státní dotace. Podle mnohých je to nesmysl, či to dokonce Babišovi pomůže. Je to ale opravdu tak?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Pět ale

Věnujme se hlavně pěti argumentům, které proti přijetí zákona padaly. 1. Je neférové měnit pravidla v průběhu hry. 2.  Zákon míří jen na Babiše. 3. Zákon bude velmi snadné obejít. 4. Babišovi to pomůže, protože se proti němu spikly tradiční strany. 5. Zákon brání úspěšným lidem a podnikatelům vstupovat do politiky.

První argument neplatí z jednoduchého důvodu. Politika je „hra“ nekonečná, není tu přestávka či nějaké období, kdy se o ničem nerozhoduje. Tudíž každá změna se odehrává v průběhu hry. Navíc se vše mění a vyvíjí, takže je nutné reagovat na nové podněty. Když už jsme jednou využili sportovní…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc