Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Přítelkyně z ciziny

Zpěvačka M.I.A. oslavuje na albu AIM překračování hranic: pomyslných i skutečných

Svět je lepší, když je globální. • Autor: Profimedia, Xposurephotos
Svět je lepší, když je globální. • Autor: Profimedia, Xposurephotos

Mluvím a mluvím a mluvím, dokud je všechny nenaštvu,“ hlásá v nové písní Talk s velkou dávkou sebereflexe M.I.A. Zpěvačka narozená coby Mathangi Arulpragasam dobře ví, o čem je řeč, seznam těch, které v posledních letech nadzdvihla, je impozantní. A aby se postarala o skandály, často nemusela ani otevřít pusu.

Informace obíhají planetu bez omezení, lidé takové štěstí nemají.

Měl to být stylový comeback nestárnoucí Madonny. Během absolutně nejsledovanější americké televizní události, jakou je poločas Super Bowlu, si však před čtyřmi lety veškerou pozornost urvala hostující M.I.A., když na kameru v přímém přenosu ukázala vztyčený prostředníček. Vedení NFL ji tehdy žalovalo o šestnáct milionů dolarů, ale spor došel mimosoudního vyrovnání. Když se pak na sklonku loňského roku objevila v klipu Borders oblečená v dresu pařížského fotbalového týmu Saint-Germain, kde místo sponzora Fly Emirates stálo heslo Fly Pirates, začali se o ni zase zajímat právníci klubu. MTV pak odmítla pustit klip do soutěže o výroční ceny a zpěvačka obvinila stanici z „rasismu, sexismu a elitářství“. Na jaře zase poskytla rozhovor, v němž se opřela do Beyoncé a kritizovala americkou debatu, v níž je přípustné říkat Black Lives Matter, ale už se nedodává, že záleží také na muslimských a syrských životech.

M.I.A. je zosobněná provokace, která nechodí pro silná slova daleko. Dcera srílanské uprchlice dlouhodobě v písních popisuje zážitky imigranta – a s letošní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].