Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Jak staví dav?

Z peněz z crowdfundingu se už budují také domy, mosty, komíny

Svoboda pro architekty? (spalovna odpadů v Kodani)
Svoboda pro architekty? (spalovna odpadů v Kodani)

Pijpovi. Joost & Angela. Máme tě rádi, mami! Takové a jiné vzkazy jsou laserem vypálené do prken na pěší lávce v centru Rotterdamu. Lávka má 390 metrů a prken je hodně. Sedmnáct tisíc si jich koupili místní občané. Jedno stálo 25 eur. Právě Pijpovi, Joost a všichni další, kdo tu jsou podepsaní, se zasloužili o to, že most zvaný Luchtsingel stojí. Pomáhá chodcům překonat ulici Schiekade, kde sviští šest proudů aut a jezdí vlaky. Spojil dvě rozdělené čtvrti. Scelil nepovedený městský šev, který nějak ušel pozornosti plánovačů.

Mostek prochází také kancelářskou budovou Schieblock. Byl to jeden z těch omšelých domů v okolí, které tu tak nějak bezcílně vyrostly. Teď je to cool místo s vizí, sídlí tu kreativní startupy a na střeše je zeleninová zahrada. Ve třetím patře má kancelář ZUS (Zones Urbaines Sensibles), architekti, kteří celý projekt dali do pohybu. Elmu van Boxel a Kristiana Koremana obtěžovalo, že se celou oblastí nedalo pořádně projít. Rozhodli se to řešit a navrhli lávku.

Svoboda pro architekty? (lávka v Rotterdamu)
Svoboda pro architekty? (lávka v Rotterdamu)

Lidé jim nejdřív odhlasovali vítězství v soutěži o peníze z participativního rozpočtu Rotterdamu, zbytek doplatili nákupem prken. Efekt pro město je blahodárný, asi jako kdyby se v Praze dalo dojít z hlavního nádraží na Vinohrady. Je to úspěch. A také důkaz, že crowdfunding, tedy sbírání peněz po internetu, může nejen pomáhat umění, ale do budoucna změnit i představy o tom, co kdo a jak má stavět.

Nejdřív…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].