Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Maturita z fuseklí

Milí maturanti. L(p x f) + C(t x s) – (P x A). Skládáte v těchto dnech zkoušku dospělosti. Abyste však dosáhli skutečné životní zralosti, musíte pochopit tuto rovnici. Je to rovnice života a smrti. Ponožek. Vygenerovali ji britští vědci a bude vás, dnešní mladé lidi, provázet celý život.

Vysvětluje totiž, proč budete nacházet v pračce liché ponožky a budete se kvůli tomu někdy trápit a někdy směšně rozčilovat. A po vás také děti a děti vašich dětí. Podle britského výpočtu vás čeká v průměru patnáct ztracených ponožek do roka, 1200 za život, což představuje v našich podmínkách ztrátu nějakých šedesáti tisíc korun. Ano, milí maturanti.

Rovnici vymysleli britský psycholog Simon Moore a statistik Geof Ellis a dosazuje se takto: L je množství prádla, které se zjistí tak, že se násobí počet členů domácnosti (p) frekvencí praní za týden (f). C je komplexita pracího procesu (typy prádla jako bílé a barevné se násobí počtem ponožek praných za týden). P je pak postoj k praní prádla v bodech od jedné do pěti. Jednička je „opravdu velmi nemám rád“, pětka pak „pranímám velmi rád“. Zbývá A jako Attention neboli pozornost, s níž se k praní přistupuje. A máme to. Výsledné číslo pak ukazuje pravděpodobnost ztrácení ponožek; je jasné, že kdo hází ponožky zuřivě do kouta a myslí při tom na to, že by chtěl být někdo jiný někde jinde, dosáhne v životě mizerných výsledků.

Milí maturanti, věřím, že vás školství naučilo, jak problémy měnit ve výzvy. Máme pro vás příklad mladého týmu z ČR.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].