Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Nevyvolení Andreje Babiše

Odvolávání Válkové dodal velmi zajímavý rozměr prezident Miloš Zeman

Tak dokdy? • Autor: Milan Jaroš
Tak dokdy? • Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš má rád pořádek. Pokud se mu zdá, že je něco špatně, chce to vyřešit rychle a hlavně potichu. Naposledy došel k závěru, že se přežila ministryně spravedlnosti Helena Válková. Proč s ní nebyl spokojený? Neřekne. On přece nedělá chyby, a kdyby otevřeně řekl, že ministryně pracovala špatně, musel by přiznat, že ji vybral špatně. Tak jako si předtím špatně vybral ministra dopravy, který rovněž musel odejít dobrovolně. Stranická mašina zkrátka musí politika donutit dobrovolně odejít (viz článek na str. 17–20). Takto před rokem 1989 fungovala komunistická strana: „krvavá“ řež se řešila jen a pouze mimo pozornost veřejnosti. V televizi se ohlašovaly pouze úspěchy poslední pětiletky.

V diskusním pořadu DVTV šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek mluvil o ministryni jako o „Helence“, dokonce chvílemi vysvětloval, že vlastně všechno dělala dobře (takže za to se odvolává?), pak zase tvrdil, že hned na začátku se domluvili, že její mise bude jen na rok. Tak velké množství vytáček vzbuzuje pochopitelně velké pochybnosti a podezření, že za tím vším je něco mnohem důležitějšího než jen odvolání jedné nevýrazné ministryně.

01 obalka velka • Autor: Respekt
01 obalka velka • Autor: Respekt

Fakt, že stranu řídí jeden muž a jeho vůli vykonávají jeho bývalí zaměstnanci z firmy, přináší ANO řadu výhod. Je mnohem výkonnější a nezdržuje se vnitřními rozepřemi, takže strana působí jednotně. Děje se ale to, před čím jsme několikrát varovali – ANO je víceméně mimo veřejnou kontrolu. Spekuluje se, že Babiš chce mít pod kontrolou justici, a proto potřebuje povolnějšího ministra. Je to tak? Nebo je to jen přehnaná spekulace? Mlčení a vyhýbání se představitelů ANO nám neumožňuje dobře se orientovat, a už proto je namístě spíše ostražitost.

Odvolávání Válkové dodal velmi zajímavý rozměr prezident Miloš Zeman. Kamera televize Prima zachytila jeho rozhovor s poradcem Hynkem Kmoníčkem, ve kterém Zeman říká, že se ministryně „podělala“. To zní pikantně, ale důležitější je to, co dodává poté.

Zemana totiž mrzelo, že tak rychle odstoupila, protože kdyby to nechala na něm, mohl by vládní výměnu komplikovat. „Mohl jsem opět demonstrovat pravomoci prezidenta… Mohl jsem tím demonstrovat svoji sílu,“ říká na televizní nahrávce Kmoníčkovi. Velmi poučné přiznání, jak hlava státu řeší problémy této země. Jde mu jen o jeho zájmy. Proto si tak výtečně rozumí právě s Babišem.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2015 pod titulkem Editorial: Nevyvolení Andreje Babiše