Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Politika

Prezident Miloš Zeman vystoupil na mítinku hnutí, které se projevuje nenávistí k islámu a muslimům. Bude mít tento fakt nějaký negativní vliv na českou diplomacii a zahraniční obchod?

Fotka autora BŘETISLAV TUREČEK
BŘETISLAV TUREČEK
novinář a VŠ učitel
Nečekám propad v zahraničním obchodu. Prezidentovy protiarabské a protimuslimské výroky bedlivě sleduje hlavně Saúdská Arábie. Ta je dnes největším odběratelem zbraní z ČR, avšak nemyslím, že by nyní „na protest“ proti Zemanovi Saúdští Arabové přestali zbraně nakupovat – mají mimochodem co dělat, aby utáhli svoji válku v Jemenu a podporu „umírněných“ džihádistů v Sýrii. Horší dopady vidím v diplomatické a etické rovině – neumím si představit solidního politika nebo diplomata, který by se takto choval. Jenže Miloš Zeman si zakládá na tom, jak se svou rétorikou nekriticky podbízí Izraeli a zároveň se otírá o cokoli arabské či muslimské, takže předpokládám, že své angažmá na Albertově považuje za mimořádný úspěch.
Fotka autora MARTIN VRBA
MARTIN VRBA
prezident Česko-saúdské obchodní komory
Prezidentova rétorika na téma islám již přibližně půl druhého roku ovlivňuje vztahy mezi ČR a zeměmi Organizace islámské spolupráce (OIC), která sdružuje 57 zemí a přibližně 1,6 miliardy lidí vyznávajících islám na naší planetě. Naši velvyslanci v těchto státech musí často vysvětlovat některé prezidentovy výroky, jež se dotýkají samotné podstaty bytí věřících, jejich Boha, rodiny, společnosti a národního cítění. Naše firmy exportující do těchto zemí samozřejmě ochlazení vztahů pociťují především na úrovni státních zakázek. Úterní akce prezidenta Zemana byla necitlivá a přispěla nejen ke zhoršení vztahů se zeměmi OIC, ale zároveň také k zvýšení míry strachu, nenávisti a extremismu u nás.
Fotka autora TEREZA  JERMANOVÁ
TEREZA JERMANOVÁ
doktorandka politologie a analytička Asociace pro mezinárodní otázky
Prezidentovy excesivní výroky nejsou, obávám se, v zahraničí nic nového. A to i přesto, že tentokrát v podněcování nenávisti zašel dál než obvykle a že k tomu využil výročí boje za svobodu a demokracii. Co se pro zahraniční vztahy počítá víc, je, jakým způsobem jeho slova zapadají do kontextu našeho přístupu k uprchlíkům. Mám na mysli neochotu se v rámci EU rovně podílet na přijímání lidí prchajících z válečných oblastí. A za to, jak nelidsky s nimi jednáme v ČR, jsme byli kritizováni také z OSN. Kromě toho, že bychom v zahraničí možná chtěli být spojováni s rokem 1989 spíš než s xenofobií, má to i praktické dopady: zbytečně se v EU vzdalujeme partnerům, které bychom raději měli na své straně.
Fotka autora ŠTĚPÁN MACHÁČEK
ŠTĚPÁN MACHÁČEK
zpravodaj ČRo na Blízkém východě
Náznaky diplomatických důsledků už máme, návštěvu ČR zrušila šéfka diplomacie EU Mogheriniová. Podle dobře podložených informací je jedním z důvodů to, že „někteří čeští politici“ spojují uprchlíky s terorismem. Prezident Zeman chválí převážně muslimské Jordánsko za jeho postoj v boji proti Islámskému státu, a pak si na pódiu zazpívá českou hymnu s lidmi, kteří mezi islámem a militantním džihádismem záměrně nerozlišují a kteří by muslimy posílali do koncentračních táborů. Pochybuji, že by jordánský král Abdalláh přijal Miloše Zemana i teď, jako to udělal v únoru. Vládci muslimských zemí jsou „v obraze“ a v některých z nich mají české podniky významné vládní zakázky.
Fotka autora JIŘÍ GRUND
JIŘÍ GRUND
šéf Asociace exportérů
Doufám, že naši partneři v zahraničí nesledují aktuální postoje pana prezidenta. Pokud ano, je to tzv. na zvednutí obočí… Takové vystoupení prezidenta státu, který je členem EU, je poměrně a také naštěstí řídkým jevem.
A nevím o žádné další paralele v některé další zemi EU. Nevím, jak těmto projevům pana Zemana čelit. On si nesouhlas vysvětluje jako odpor, proti kterému je nutno ostře vystupovat a všemi možným prostředky protivníka deptat a ponižovat.
Poučení je nerozšiřovat přímou volbu na další místa.
Na zahraniční obchod toto nešťastné konání prezidenta vliv mít nebude, obchodní jednání probíhají naštěstí na úrovních, kde chování prezidenta vliv nemá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2015 pod titulkem Prezident Miloš Zeman vystoupil na mítinku hnutí, které se projevuje nenávistí k islámu a muslimům. Bude mít tento fakt nějaký negativní vliv na českou diplomacii a zahraniční obchod?