Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Společnost

Nemocnice v Hradci Králové otevřela ambulance Česko-čínského centra tradiční čínské medicíny. S jakým zdravotním problémem či chorobou byste vyhledali toto centrum?

Fotka autora Jan Pirk
Jan Pirk
kardiochirurg
Já bych se do tohoto centra nevypravil s žádnou chorobou. Myslím, že fakultní nemocnice by se alternativním medicínám neměla věnovat. Připadám si jako v Jiříkově vidění. Peníze na platy našich zdravotníků nejsou, a pokud lze věřit deníku MF DNES, má tam lékař plat jako jinde profesoři. To, že nějaká léčebná metoda je stará 4000 let, neznamená, že je zázračná. Je to 440 let, co byl Rudolf II. korunován českým králem. Tomu předepisovali téměř denně na nejrůznější obtíže klystýry. To by mohl někdo přijít s myšlenkou, že tehdejší metody zavedeme jako alternativní metody třeba v IKEM.
Fotka autora Luboš Petruželka
Luboš Petruželka
onkolog
Poměrně dlouho se věnuji onkologii, kde byl zaznamenán strmý nárůst vědeckých aktivit čínských odborníků na poli konvenční medicíny. Nevím, zda se nově otevřená ambulance bude zabývat onkologickou problematikou, kde vidím prostor v oblasti podpůrné léčby. Význam tradiční čínské medicíny ve svém oboru bych rozhodně nepodceňoval, ale nejdříve bych se podrobně seznámil s projektem centra zabývajícího se výzkumem tradiční čínské medicíny (International Center of Traditional Chinese Medicine for Cancer Treatment).
Fotka autora Milan Kubek
Milan Kubek
předseda ČLK
S jakou nemocí? S žádnou! Jsem-li nemocný, chodím k lékaři a totéž doporučuji všem. S jakým problémem? Netíží mě ani nadbytek peněz, ani mě netrápí nadmíra volného času. Nenapadá mě nic, s čím by mi mohli pomoci. Ten, kdo odmítá vědeckou medicínu, zahazuje poznatky, díky nimž se prodloužila délka života a šanci na kvalitní život získali lidé v minulosti odsouzení k smrti. U léčitelských postupů účinnost nebyla nikdy prokázána, jsou založené na víře pacienta, že mu léčitel – šaman – pomůže. Kdo nevěří, na toho kouzlo nezabírá. To je zásadní rozdíl oproti vědecké medicíně.
Fotka autora Jarmila Klímová
Jarmila Klímová
psychiatrička a psychosomatická lékařka
Já na tuto otázku samozřejmě nemůžu odpovědět z jiného úhlu pohledu než ze subjektivního, a to je moje osobní a profesní zkušenost. Osobně bych tuto ambulanci nebo jakékoli zařízení tohoto typu navštívila s každým problémem, u kterého bych jako klient či pacient cítila, že má nějaké širší souvislosti, ať už na tělesné nebo na psychické úrovni. A to minimálně v tom v případě, když bych už prošla systémem západní medicíny, která mi tyto souvislosti ani jejich vzájemnou léčbu v lepším případě nenabízí. V horším případě ignoruje a popírá.
Fotka autora Zuzana Roithová
Zuzana Roithová
politička, manažerka a lékařka
Nyní to bude cena, co bude hrát svou roli při rozhodování v situaci, kdy případné psychosomatické potíže, ať už akutní nebo dlouhodobé, nebudou diagnostikovány, zmírněny či vyléčeny současnými medicínskými metodami. Královéhradecké centrum jistě brzy zveřejní vlastní zkušenosti a vytvoří indikační seznam, který bude vodítkem pro pacienty i lékaře při zvažování alternativních metod. Sama jsem navštívila společné pracoviště tradiční a moderní medicíny v Číně. Zlevňuje to léčbu některých psychosomatických chorob.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2015 pod titulkem Nemocnice v Hradci Králové otevřela ambulance Česko-čínského centra tradiční čínské medicíny. S jakým zdravotním problémem či chorobou byste vyhledali toto centrum?