Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

NEVYBRALI JSME VÁS

RESPEKT 10/2013

Jsem rád, že příběh paní Hoš­kové se ubírá pozitivním směrem. Pár pohovory jsem už taky prošel a v současném zaměstnání s personalisty úzce spolupracuji, a proto bych si dovolil dát několik rad lidem v situaci paní Hoškové s nadějí, že snad mohou lidem v podobné situaci pomoct.

Když už si vás pozve personalista na pohovor, tak již většinou nezkoumá vaše vzdělání, dovednosti atd. (pokud nejde o vícekolové výběrové řízení), jen si možná vyzkouší cizí jazyk. Tyto informace má o vás už dávno zjištěné z životopisu, průvodního dopisu, referencí atd. Na pohovoru se zjišťuje převážně to, jaká jste osobnost, jak reagujete na stresové situace, jak se hodíte do týmu spolupracovníků, co víte o firmě, jak vyčníváte z průměru atd. Otázky, které popisuje paní Hošková (Kde chcete být za pět let? Jak pevným článkem chcete být? Jaké jsou vaše nejslabší/nejsilnější stránky?) zkušený personalista většinou nepoloží.

Mnoho personalistů mi řeklo, že tyto otázky pokládají málokdy, protože jsou to nic neříkající nesmysly – slouží právě k tomu, aby se zjistilo, jak reagujete na stresové situace, jak vyčníváte z průměru. Nejhorší, co můžete udělat, je odpovědět na ně strojově nacvičenou odpovědí ve stylu „chci být pevným článkem v řetězci vaší organizace“ nebo nějakým podobným nesmyslem, jichž personalista opravdu slyší stovky a tisíce.

Že všeho nejdůležitější je jít na pohovor v dobré náladě, snažte se zapomenout, že už pár měsíců nemůžete sehnat práci. Buďte přiměřeně sebevědomí (zkuste si říkat, že vlastně o nic nejde, i když to může být opravdu těžké), na výše položené otázky reagujte spontánně – nebojte se třeba zeptat, k čemu jim ta informace bude dobrá, a hlavně originálně a upřímně. Musíte je něčím zaujmout, nějak vystoupit z toho stáda těch nastrojených odpovědí. Nepřišli jste tam o něco žebrat!

Doufám, že si to někdo přečte, a ještě víc doufám, že to opravdu někomu pomůže dostat se ze situace, která je opravdu nezáviděníhodná.

                Jan Marek

10 ČESKÝCH ZPRÁV

RESPEKT 10/2013

V 10 nejdůležitějších zprávách v posledním čísle jste uvedli, že zaniklo „jediné zpravodajské rádio bez hudby“. Odvážila bych se oponovat, protože kvůli vzniku ČRo Plus zanikly také ČRo 6 a Leonardo. A dále bych se jako dlouholetá posluchačka ČRo 6 odvážila tvrdit, že kvalitou byl mnohem dál než Rádio Česko, často jsem jej kladla na roveň vašeho časopisu. Takže ta zpráva je nepravdivá a křivdí „Šestce“, což mě zamrzelo.

Nový ČRo Plus ve většině vychází z „Šestky“, ale kvalitu bude možné hodnotit po delší době vysílání.

                Hanka Válková

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].