Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Druhý po Shakespearovi

Uplynulo 200 let od narození Charlese Dickense, spisovatele, který přiměl lidi číst tlusté romány



Už za viktoriánských časů se tvrdilo, že Charles Dickens dokáže přivést literaturu i do vykřičených a nebezpečných míst, do nichž se neodvážili ani prodavači švestkového pudingu. Dnes je kanonickým autorem, jehož díla definují žánr klasického románu. V souvislosti s únorovými oslavami 200. výročí jeho narození se proto nelze zdržet superlativů. Celá Británie je na nohou.

Oslav výročí „národního spisovatele“, „druhého nejvýznamnějšího po Shakespearovi“ se účastnila královská rodina, pulty knihkupectví zavalila vydání nových biografií, média ovládly diskuse o Dickensově sociální empatii i rozporuplném vztahu k ženám, a to nejen ve smyslu literárním (často je vykresluje jako zlostné potvory). Probíral se například jeho milostný vztah s herečkou Ellen Ternanovou, kvůli které opustil svou ženu, s níž měl deset dětí. Televize BBC už před Vánoci připravila ve skvělém třídílném zpracování jedno z jeho vrcholných děl – Nadějné vyhlídky, a do konce roku bychom měli spatřit i novou filmovou adaptaci románu Oliver Twist.

Charles Dickens se zkrátka už za svého života stal literární i společenskou celebritou. Ve své tvorbě dokázal spojit realismus s jistou dávkou fantastična. Uměl napsat silnou postavu zasazenou do srozumitelného prostředí, stejně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].