Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Okna bez oken

Operační systém Windows, jenž pohání devět z deseti osobních počítačů, se změnil k nepoznání

74 R44 2012 • Autor: Respekt
74 R44 2012 • Autor: Respekt

Jak by vypadala auta, kdyby je vyráběl Microsoft? Bez zjevného důvodu by dvakrát denně havarovala. Airbag by se při nárazu ptal: „Nafouknout? OK/Storno.“ Pokaždé když by silničáři přemalovali jízdní pruhy, byste si museli koupit nové auto. Motor by se vypínal tlačítkem Start. A s každým novým modelem by řidiči zamířili zpátky do autoškol.

Vtip, který koloval po internetu už před patnácti lety, je od 26. října opět aktuální. Výrobce změnil nová Windows 8 oproti předchozím verzím tak důkladně, že je asi nepoznáte. Nebudete v tom sami: některou z verzí nejrozšířenějšího operačního systému používá nejméně jedna a čtvrt miliardy lidí. Takhle radikální změnu nezažili od roku 1995, kdy Microsoft koupil od Rolling Stones píseň Start Me Up a uspořádal kolem ní megakampaň, aby oznámil světu nástup prvních moderních Windows 95 s pověstným tlačítkem Start.

Velká sázka na jednu kartu

Ze základní obrazovky letošních Windows tlačítko Start i všechny ostatní důvěrně známé ovládací prvky zmizely. Chybí Odpadkový koš, není tu ikonka Tento počítač, pryč je Hlavní panel, marně budete hledat Plochu i samotná okna, po nichž je systém pojmenován. Nové uživatelské rozhraní Metro (kvůli soudnímu sporu o název se možná bude muset přejmenovat na Modern) sestává hlavně z barevných dlaždic. Některé fungují stejně jako dosud ikony, jiné už před spuštěním programu zobrazují nějakou informaci, například předpověď počasí, novou poštu nebo poslední fotografii z osobního alba.

Je sice možné Metro vypnout a dostat se k ploše, která připomíná předchozí verze Windows, při každém novém startu se však dlaždice objeví znovu. Zbavit se jich nadobro je úkol pro protřelého systémového administrátora, většina uživatelů to sama nezvládne. (Proto se už začaly objevovat programy, jejichž jediným účelem je dlaždice odstranit.)

Od základů se změnil nejen design, ale především ovládání: Po spuštění zabírá kaž­­dý program celou obrazovku. Nenajdete kolem něj rámeček, který byste mohli zmenšit. V pravém horním rohu není důvěrně známý červený křížek. Abyste program ukončili, musíte najet myší na záhlaví běžící aplikace a stáhnout ji směrem dolů, ven z obrazovky do „neviditelného odpadkového koše“. Vlastně je to docela elegantní. Zvyknete si ale? Zapomenete vše, co jste se o základním ovládání počítače za posledních sedmnáct let naučili? Softwarový gigant na to sází svou budoucnost.

Vypěstovat ekosystém

Microsoft si chce udržet dominantní postavení i ve světě, kde stále méně času trávíme u klasického počítače s klávesnicí a čím dál víc používáme přístroje s dotykovou obrazovkou. Ukončení programu přetažením do neviditelného koše působí možná neohrabaně, když ho provádíme myší. Pro ukazováček je to ale pohyb přirozený. Windows 8 jsou dosud nejodvážnějším pokusem sjednotit ovládání mobilních telefonů a tabletů s ovládáním stolních PC a notebooků.

Podobným směrem, i když rozvážněji, kráčí také Apple. I Google se pokouší, zatím bez výraznějšího úspěchu, přenést na „velké“ osobní počítače vlastní operační systém Chrome OS. Microsoft své největší konkurenty sleduje a ke každému jejich úspěšnému výrobku se snaží nabídnout vlastní alternativu. Windows 8 tak obsahují on-line obchod s aplikacemi, který se nápadně podobá Mac App Store, i těsné propojení systému s on-line službami od e-mailu po webové kancelářské aplikace ve stylu Google: jméno a heslo, kterým se k novým Windows přihlašujete, je stejné, jaké používáte ve webových aplikacích Microsoftu, pokud je tedy používáte.

I když se jedná o zřejmě nejrozšířenější software na světě, nejsou Windows pro Microsoft hlavním zdrojem příjmů. Tím je prodej kancelářského balíku Office a služeb pro velké firmy. Operační systém je však klíčovou součástí úspěchu. Právě kolem něj lze budovat pavučinu výrobků a služeb, kterým se v hantýrce počítačových firem říká „ekosystém“, z níž se zákazník, jsa jednou lapen, jen těžko vymotává.

Microsoft věří, že když naučí principy nového ovládání uživatele stolních počítačů, snáz je pak přesvědčí, aby si pořídili tablet a mobil se stejným systémem (opačný postup se ukázal jako slepá ulička). Dlouhou sérii neúspěchů na rychle rostoucích trzích s mobily a tablety má přerušit tablet Surface. Pestrobarevný konkurent iPadu, doplněný o lehkou klávesničku, se začíná prodávat současně s Windows 8.

Úspěch není ani tentokrát zaručen: Windows XP, uvedené už před jedenácti lety, byly až do letošního července nejrozšířenějším operačním systémem. Čím to, že se udržely na vrcholu tak dlouho? Po letech postupného zdokonalování „prostě fungují“. To je důležité zejména pro firemní IT manažery, pro něž může být hromadný přechod na novou verzi operačního systému zlým snem.

„Zpátečnickým“ firmám dal ovšem Microsoft nedávno ultimátum: začátkem dubna 2014 přestane pro Windows XP vydávat bezpečnostní záplaty a nechá je tak napospas hackerům. Zda se pak firmy odhodlají k přechodu na radikálně nové Windows 8, či sáhnou raději po starší verzi systému, nebo zvolí úplně jiného výrobce, závisí do velké míry na tom, jak novátorské dlaždice v Metru přijmou běžní uživatelé. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2012 pod titulkem Okna bez oken