Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ruce pryč od Rudolfina

Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma měl minulý týden dramatické pondělí. Doslechl se totiž, že Národní galerie na ministerstvu kultury usiluje o to, aby se Rudolfinum dostalo pod její správu. Podle jeho informací se na tom dohaduje Vladimír Rösel s náměstkem Martinem Sankotem, který nedávno rozbouřil vody v Národním divadle, když odtud nechal vyhodit ředitele Ondřeje Černého.

Ministerstvo hned v úterý Nedomovo podezření dementovalo. O žádném slučování se prý momentálně nejedná, naopak se má tento týden rozhodnout, jak dál postupovat v Národní galerii, od níž se čekalo, že se po Röselově příchodu odrazí ode dna, což se ale ani rok od jeho nástupu neděje.

Od ministerstva to byla sympaticky rychlá reakce. Možná souvisela i s tím, s čím Národní galerie přišla rovněž v pondělí. Zveřejnila totiž, kdo se přihlásil do výběrového řízení na klíčovou pozici ředitele její Sbírky moderního a současného umění ve Veletržním paláci. Z pouhých čtyř uchazečů splnili formální náležitosti konkurzu jen dva, z nichž ani jeden nemá zkušenost s vedením jakékoli kulturní instituce. A do přidružené soutěže o pozici hlavního kurátora výstav současného umění se dokonce přihlásil jen jeden adept, který nikdy žádnou velkou expozici neuspořádal.

Když se nedávno bojovalo o nové vedení Galerie hl. města Prahy, do závěrečného klání se z deseti přihlášených dostala hned tři jména, u nichž bylo opravdu těžké říci, kdo je lepší. Na funkci by se hodili všichni. Proč tedy nebyl takový zájem o mnohem prestižnější post v Národní galerii? Protože je v takovém stavu, že se do ní žádnému relevantnímu odborníkovi nechce.

To by měl mít Vladimír Rösel na paměti, až ho zase napadne brousit si zuby na instituci, která je na rozdíl od jeho podniku v nejlepší formě. Nejdřív by si měl udělat pořádek sám u sebe. Na to je však možná už pozdě. Ostrá reakce ministerstva totiž naznačuje, že katastrofální stav Národní galerie si začíná uvědomovat dokonce i její zřizovatel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].