Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ukončit to trápení

VV volí nového šéfa a zbytek koalice doufá, že spasí kabinet

Salonek v hotelu Hesperia u dálnice na okraji Olomouce se plní asi třicítkou lidí středního a důchodového věku. Hlavní hvězda večera, Radek John, už sedí v čele stolu, stejně jako v posledních týdnech sedává po celé zemi na sérii stranických mítinků, jejichž vrcholem je internetová volba předsedy VV. Do Olomouce s ním dorazila i jeho soupeřka v boji o křeslo, poslankyně Dagmar Navrátilová (třetí konkurentka, Karolína Peake, dnes na mítinku chybí). To, že soupeři mluví od jednoho stolu, má u VV osobitou logiku – všichni tři vždy promlouvají ke kolegům stejnou řečí: strana je v koalici utlačovaná, je třeba si ve vládě vydobýt silnější pozici a informace o uplácení poslanců, diktátorství Víta Bárty a neprůhledném financování jsou jen mediální pokusy o diskreditaci mladé partaje. „Trpíme v té vládě jako zvířata,“ říká John olomouckým véčkařům s dramatickým výrazem ve tváři. A jako už mnohokrát dodává, že to VV možná „položí“ a z vlády odejdou.

Hybatelem změny ale možná nakonec bude někdo úplně jiný. Napětí v koalici, způsobené provalením neuvěřitelného modelu fungování VV, může skutečně vést k pádu vlády a pohřbít reformy, které kabinet po volbách slíbil. ODS a TOP 09 dnes vidí poslední naději na udržení kabinetu právě ve víkendové konferenci VV, která potvrdí výsledky internetových voleb. Jaká je tedy naděje, že se VV po sjezdu změní natolik, že koalice začne normálně fungovat?

29A_stransky_R21_2011_s.jpg Možné to je

Podle počtu nominací z krajů měl v době uzávěrky tohoto čísla k obhajobě křesla předsedy nejvíc nakročeno Radek John, za ním Karolína Peake a s nejmenšími nadějemi do ní vstupovala poslankyně Navrátilová. Ať už zvítězí kdokoli, ostatní dva se podle domluvy ocitnou ve vedení strany coby místopředsedové. Pro další fungování koalice není podle vládních partnerů ani tak podstatné, jak volba mezi těmito lídry dopadne, ale zda se straně podaří zprůhlednit svůj chod a odsunout na vedlejší kolej „superguru“ Víta Bártu. „Naději na pokračování koalice vidím jedině v tom, že na konferenci straníci zespodu vyvinou tlak, aby VV ustoupily od dosavadního stylu a zbavily se dominantního vlivu Víta Bárty. Pokud ani po konferenci nepřestanou vystupovat jako vnitrokoaliční opozice, nemůže tahle vláda pokračovat,“ říká šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík. VV řízené pevnou rukou Víta Bárty dnes shodně se zástupci ODS hodnotí jako „nevypočitatelné, bez normálních vzorců chování“. Svůj pocit dokládá Gazdík zkušeností s dojednáváním penzijní reformy, v níž VV přišly na poslední chvíli s podmínkou snížit DPH například pro ryby nebo brambory nebo se vzkazy přes média, z nichž se premiér a ostatní členové bez předešlého varování dozvídají, že John se rozhodl podat rezignaci na post vicepremiéra pro boj s korupcí. S požadavkem na vyhazov z vlády pro ministry ODS Alexandra Vondru a Ivana Fuksu a Miroslava Kalouska z TOP 09 teď před volbou lídři VV dočasně ustali, podle Gazdíka ale jen proto, že „asi věděli, že bychom s nimi vyběhli“.

Tohle vyběhnutí ještě před prázdninami by ovšem znamenalo, že budou definitivně pohřbeny reformy: penzijní, zdravotní a také zákon o veřejných zakázkách, jenž by mohl ztrpčit život korupčníkům. Hlasovat by se o nich mělo ve sněmovně do konce června a zájem na tom mají i VV, kterým by nezakryté zmaření zákonů ubralo i ten zbytek bodů, které ještě u veřejnosti mají. „Teď dáváme všichni, a myslím, že i Věci veřejné, přednost tomu, abychom dotlačili reformy alespoň přes první čtení. Situaci v koalici budeme řešit poté,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Naději pro kabinet vidí ve větší neústupnosti ODS a TOP 09 na koaličních jednáních, a sice že se od VV dalšími a dalšími požadavky nenechají „tak tlačit“ a véčkaři pochopí, že musí zabrzdit. „To trápení okolo je čím dál horší. Pokud se po konferenci Věcí veřejných situace nezlepší, někdo to bude nakonec muset shodit. Není vyloučeno, že to bude premiér Nečas,“ říká Kocourek.

Na čem ale koaliční partneři zakládají naději, že je ve VV potenciál ke změně, kterou by jejich konference mohla nastartovat? Zástupci ODS a TOP 09 to dnes  neumí vysvětlit – zkrátka jen doufají. Sami uchazeči o předsednictví VV však odmítají, že by měli něco zásadního měnit. „Máme pocit, že s námi ostatní dvě strany takzvaně vykejvávají a že musíme trvat na svém,“ sděluje bez bližšího upřesnění Dagmar Navrátilová. Jediná změna, kterou lze v rétorice VV vypozorovat, je částečný odstup od zakladatele VV Víta Bárty. John i ostatní teď tvrdí, že „Vítek přestane mluvit do všeho“, a chystají pro něj pozici stranického vyjednávače.

„Uznávám, že to v souhrnu moc dobře nevypadá, ale naděje umírá poslední a já prostě věřím, že konference vedení zaváže k lepšímu stylu. Možné to je, stejně jako to, že by se podařilo emancipovat Radku Johnovi, jehož vliv teď není velký,“ říká Petr Gazdík. „Už jsem zažil, že když chce, dokáže samostatně a rázně promluvit.“ 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2011 pod titulkem Ukončit to trápení