Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Otázka za miliardy eur

V těchto dnech si Evropa připomíná první výročí záchranného plánu pro Řecko. Po mnoha měsících bezzubého dohadování se před rokem eurozóna „postavila trhům“ a vytvořila prozatímní ochranný val známý pod zkratkou EFSF (European Financial Stability Facility). Když to velmi zjednodušíme, tak státní kapitál poskytnutý vládami postavil zeď spekulantům a mělo se ukázat, kdo s koho.

K tomuto výročí si eurozóna nadělila „malý dárek“, když do záchranného programu, který ochranný val poskytuje spolu s MMF, se po Řecku a Irsku přihlásila již třetí země – Portugalsko.

Jinými slovy bankrot

Co k tomuto výročí říci? Mezi ekonomy a europublicisty různých přesvědčení dochází v posledních měsících k jakési názorové konverzi. Ta spočívá ve dvou výhledech. Euro jako takové přežije, ale některé postižené státy se nevyhnou nějaké formě státního bankrotu. Soudě podle relativně stabilního kurzu evropské měny a její funkční a klidné účasti v normálních mezinárodních a měnových transakcích to vypadá, že „trhy věří“ tomu, že euro tu zůstane s námi. Hlavní evropští političtí lídři, tedy Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová, dali Evropě a světu slib, že eurozóna se nerozpadne „ať to stojí, co to stojí“.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].