Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dvojí tvář M. Kalouska

Jak místopředseda TOP 09 vytáhl do boje

Ministr financí Miroslav Kalousek minulý týden dokázal, že v politice neexistuje slovo „nemožné“. Řeč bohužel není o nějakém geniálním nápadu, ale o selhání. Máme totiž dvě možnosti: buď ministr Kalousek disponuje nějakou tajnou policií a nechává sledovat šéfredaktory, nebo je to psychicky narušený muž, který neví, co dělá. Žádná z těchto variant nemá dobré vyústění.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kusý ministr

Shrňme, co se stalo: Ministr financí této země zatelefonoval v noci šéfredaktorovi MF Dnes, aby ho informoval, že „z neznámých zdrojů“ obdržel videonahrávku uzavřené schůzky šéfredaktorů tištěných médií, kteří rokovali o možných dopadech zvýšení DPH. Ministr v nočním telefonátu také bůhvíproč vyhrožuje, že „by mohl“ informaci zveřejnit v televizi.
Když ale šéfredaktor – zcela logicky ostatně – informaci o telefonátu zveřejní, tak najednou ministr otočí a „na své děti“ přísahá, že žádná nahrávka neexistuje. Prý si to vše vymyslel, aby demaskoval nepřítele a donutil ho jít s barvou ven. „Disponoval jsem pouze kusými a neověřenými informacemi, že šéfredaktoři řady českých deníků se scházejí, aby koordinovali mohutnou mediální kampaň proti penzijní reformě, zejména pak proti sjednocování sazeb DPH, které by výrazně ovlivnilo zisk jejich vydavatelů,“ vysvětlil.

Kalouskovy vývody jsou tak detailní a přitom tak zmatené, že by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].