Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Spousta dobrých nápadů

Ambice jednotlivých členů vlády jsou vysoké a jejich návrhy zajímavé, mnohdy však zřejmě neprůchodné

Koaliční smlouva je na světě, ale jak se ukazuje, 49 jejích stran zdaleka nestačí pojmout všechny nápady a ambice ministrů nové vlády. Mnohé z nich přitom stojí za pozornost, přestože jen obtížně zapadají do celkového rámce vytyčeného koalicí.

Posvítit si na bydlení 

Je veřejným tajemstvím, že podpora vlastnického bydlení v naší zemi polyká miliardy korun a patří k nejštědřejším na světě. Sečteme-li různé přímé dotace, podporu stavebního spoření či daňové zvýhodnění hypoték, dostáváme se k řádu mnoha desítek miliard korun, které stát na tuto oblast vynakládá.

Koaliční smlouva zavelela k neobyčejně razantnímu vypořádání se s ekonomicky nezdůvodněně vysokou podporou stavebního spoření. Politici pravicově-liberálních stran se nezalekli ani velmi sporného institutu zavedení speciální daně na státní příspěvek, což bude stát spořící rodiny tisíce korun ročně.

Ještě větší ránu do rozpočtů tisíců lidí bude znamenat zrušení velkorysého daňového zvýhodnění hypoték. Dle nových informací se vláda pokusí zrušit také tento nástroj, což bude de facto přes noc znamenat pro hypoteční dlužníky (třeba i u malé hypotéky ve výši 1,5 milionu korun) zvýšení daní v prvních letech o přibližně 10 tisíc korun.

Premiér Nečas přispěchal s iniciativou pro zavedení jiné, spravedlivější dávky na „podporu bydlení“. Tento koncept však má v dnešní situaci, kdy se státní kasa topí v dluzích,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].