Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

O interpretaci voleb

Václav Bělohradský nabízí společnosti jedovatý lék

Žádné demonstrace, strkanice či poletující vajíčka z jedné nebo druhé strany. Mohlo by se zdát, že se veřejnost po volbách zklidnila. Ale není to úplně pravda. Podle průzkumů je nadpoloviční většina obyvatel (53 %) nespokojena s výsledky voleb a v internetových diskusích dává svou nahněvanost řádně najevo. Dá se předpokládat, že s rozběhem práce vlády bude nespokojených už jen přibývat (což je v demokracii de facto přírodní zákon). Proto je dobré znát argumenty těch, kteří tábor roztrpčených vedou a vtiskávají mu směr. Jedním z těch lidí je bezpochyby filozof Václav Bělohradský, jehož novinový článek Pět poučení z květnových voleb se stal svého druhu manifestem.

Zlomená hůl

Jedno varování na úvod: Tento text v sobě přináší shrnutí některých myšlenek Václava Bělohradského, které nepřipravenému člověku mohou způsobit záchvat trudnomyslnosti. Pakliže se chystáte pokračovat v četbě, neměli byste mít v dosahu nic ostrého nebo střelného, protože můžete lehce nabýt dojmu, že si nezasloužíte žít – zejména pokud jste volili některou ze stran současné vládní koalice.

Tady jsou základní body, ona poučení z voleb, která komentář publikovaný v Právu přináší:
1. „České veřejné mínění lze manipulovat jednoduchými mediálními strategiemi.“ 2. „Vyhrál lůzovitý pravičácký diskurz.“ 3. Kampaň „byla pojata jako třídní boj, v němž bohatí … zvítězili nad chudými“. 4. „Lidé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].