Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nečas pro lidi

Plány premiéra s ekologickým ministerstvem popírají jeho smysl

Nový český premiér Petr Nečas má pověst uvážlivého, rozumného člověka. Není vztahovačný, usmívá se, klidně odpovídá na otázky novinářů. Přemýšlí o tom, co říká. To všechno ale platí jen do chvíle, než dojde řeč na téma ochrany životního prostředí. V tu chvíli máme před sebou zachmuřeného muže, který zahlédl svého nepřítele, mluví o „zhoubné ideologii“ a nemůže se dočkat, až bude její „guerillu“ vymetat z ministerstva životního prostředí (MŽP), jak prohlásil chvíli po volbách v Lidových novinách. Teď, krátce po sestavení vlády je jasné, že s ideologií či zaslepeností je problém – ale spíš u Nečase samotného.

Premiérovo puzení

Takže napřed otázka: Kdo je onen veřejný nepřítel, jehož je potřeba vymést, a na základě jakých zkušeností jej premiér odhalil? Petr Nečas nechce nikoho konkrétního jmenovat a jako důkaz ideologické zaslepenosti ministerstva zmiňuje dvě věci – příliš štědrou podporu slunečních elektráren v Česku a případ rychlostní komunikace na Bzenecku, kde se má v rovině kvůli chráněnému ptačímu území postavit osmikilometrový tunel.

Realita je ale trochu složitější. V zákoně na podporu obnovitelných zdrojů energií (tedy i fotovoltaiky) ministerstvo životního prostředí nastavilo obecný princip podpory formou minimálních výkupních cen. Hlavním problémem byl pak zásah v parlamentu, kde poslanci výrazně oklestili možnost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].