Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Johnův tajemný MM

Proč se Michal Moroz neměl stát náměstkem

Nový náměstek ministra vnitra Michal Moroz (30) je ve funkci sotva deset dnů a už stačil vzbudit tolik rozruchu jako málokterý vysoký státní úředník před ním. A dodnes je největším tajemstvím, kdo vlastně tohoto muže původně do křesla doporučil. Moroz za svůj poměrně krátký profesní život už stihl být šéfem Asociace soukromých bezpečnostních služeb, spolupracovníkem vymahačů peněz, pracoval pro zbrojařskou firmu, podnikal v bezpečnostní branži s otcem – dlouholetým estébákem – a jeho bratr dělá bezpečnostního experta pro firmu, která dostává zakázky od Morozova ministerstva vnitra. Dohromady to nutí položit si zásadní otázku. Je možné, aby muž s takovým životopisem nebyl ve funkci na klíčovém ministerstvu rizikem pro bezpečnost státu?

Mladý, schopný, inteligentní

Ministr vnitra Radek John začal, podle svého vyjádření, s Morozem spolupracovat před šesti týdny. Tedy v době, kdy byl Michal Moroz ještě poradcem dnes už bývalého ministra vnitra Martina Peciny.

„Přišel za mnou loni jako šéf Asociace soukromých bezpečnostních služeb s tím, že ho zajímá problematika bezpečnostního výzkumu,“ vysvětluje Pecina, jak se v Česku lze stát ministerským poradcem. „Neměl jsem na tuto oblast žádné lidi a on je odborník, velmi schopný a inteligentní, takže jsem mu nabídl místo.“ Moroz prý začal pracovat pro vládní projekt, během…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].