Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Guvernér a primátor

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zdeněk Tůma to nemá lehké. Ještě ani nestačil potvrdit kandidaturu na primátora za TOP 09 a už z něj leckdo začal dělat budoucího prezidenta.

Vyhrát volby v Praze bývalý guvernér jistě může, je to dokonce velmi pravděpodobné. Ukáže se, jaké bylo a je povědomí o centrální bance a měnové politice v „širokých voličských masách“ a zda guvernéra, který vystupoval velice suše a stroze (změní se teď?), lidé jako „tvář“ vůbec dobře znají. (Jeho bývalý americký protějšek je na tom opačně: je v Kongresu a v přímém přenosu grilován a vyslýchán celé dny a veřejnost je na jeho tvář v televizi zvyklá pomalu stejně jako na hlavu státu). Možná se u nás potvrdí, že ČNB je instituce, kterou chovají lidé v úctě, a to politicky docela stačí.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

I když ale Tůma vyhraje, vůbec přece není automatické, že se také stane primátorem. Robert Fico nebo Jiří Paroubek také vyhráli volby. Vzdá se ODS Prahy tak snadno? Co když se modří ptáci třeba spojí s Věcmi veřejnými a ČSSD proti Kalouskovi? Bývalá hlava centrální banky může také skončit na čtyři roky jako obyčejný zastupitel, který se při zdlouhavých zasedáních v nehezkých prostorách bude dost nudit, ale bude tam muset čtyři roky sedět. To nakonec na Tůmově kandidatuře oceňuji já osobně nejvíc: ochotu riskovat a jít do neznáma.

To souvisí i s další věcí. Pro Tůmu je řízení hlavního města evidentně manažerská „challenge“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].